zweven Kent u dat? Dat “zwevende” gevoel wanneer u iets lastigs moet spelen? Of wanneer u een nieuwe kick-techniek onder de knie probeert te krijgen? Ik wel. De meeste van ons. Met het zweven bedoel ik de onbalans die opeens optreed wanneer u dingen speelt die u misschien nog nooit eerder gespeeld heeft of lastige partijen die u qua onafhankelijkheid eigenlijk net niet helemaal trekt. En daar kom ik ook weer op een sleutelwoord: onafhankelijkheid.

Wat is hier tegen te doen? Ten eerste: houding. Recht zitten. Zorg dat u met uw lichaam ervoor kan zorgen dat het zwaartepunt loodrecht naar beneden loopt (vanaf de torso gedacht, rechtop dus!). Op deze manier kunt u nog steeds ieder ledemaat onafhankelijk bewegen zonder dat u als het ware “steun” nodig heeft van bijvoorbeeld uw linker of rechtervoet en eigenlijk dus scheef en afhankelijk komt te zitten.

Train onafhankelijkheid. Door dit zorgvuldig en veel te oefenen leert u precies wanneer de balans als het ware “verschuift”. Het wordt gewenning en dat kleine beetje steun wat u zocht zal nu steeds verplaatsen. Voor meer tips hierin, zie mijn onafhankelijkheid blogs. 

Gebruik geen rugleuning

Heeft u een rugleuning? Heerlijk? Nee. Naar mijn ervaring is het zo dat de rugleuning mij lui maakt en afhankelijk van de rugleuning. Ik ga “hangen” in de kruk, en volgens mij is er nog geen enkele drummer ter wereld echt strakker door geworden. Natuurlijk, het is een stukje comfort en dat is ook belangrijk, maar eerlijk is eerlijk, gelegenheid maakt de dief. Als u de mogelijkheid krijgt lekker te gaan hangen tijdens het spelen gaat u dit doen. Mocht u toevallig een kruk met rugleuning hebben en het bevalt helemaal goed voor u, top! Dan heb ik niks gezegd, maar denk er wel even over na.

Die onbalans waar we het vandaag over hebben is niet erg. We gaan daar allemaal doorheen en we raken er allemaal door gefrustreerd. Mijn advies: doorzetten! Het loont!

Bekijk ook onze andere artikelen over leren drummen op Muziekschool.nl of bekijk onze drum cursus!