3D-printed gitaren: kun je er iets mee en waar haal je er eentje?

Tegenwoordig valt eigenlijk alles te 3D-printen. Van iets kleins als een poppetje van jezelf, tot aan een grotere uitdaging zoals een volledig instrument. Zoals een gitaar! 3D-printed gitaren zijn steeds meer in omloop en dat is niet gek. Ze zijn makkelijk te maken, je kan ze elke vorm en kleur geven die je wil en daarnaast zijn ze ook nog eens heel goedkoop, want je maakt ze zelf! Nooit meer hoef je te comprimeren in het design van je gitaar, want je kan hem elke kleur/vorm geven die je wil. Dus je kunt ook een van je schetsen tot leven brengen! Hoe zien die gitaren er dan bijvoorbeeld uit en hoe klinken ze? Dat leggen we hier uit!

Hoe zien die 3D-printed gitaren er uit? 

​Nou, zo bijvoorbeeld:

Een cowboy-geïnspireerde gitaar, met een leren kleur en een aantal Western-accenten. ​​Uiteraard is deze gitaar (net als alle andere 3D-printed gitaren) elektrisch, maar dichterbij een westerngitaar kom je niet met een 3D-printer!


Deze “oil-on-water” gitaar is door de ontwerper geïnspireerd door hoe olie zich verspreid op water. Iedereen die wel een olijfolie bij de pastawater giet, kan zich voorstellen hoe deze ontwerper geïnspireerd is geraakt. Met de gouden accenten op de matzwarte kast is dit een pracht om te zien!


​De HP Lovecraft gitaar is geïnspireerd door, niet zo gek, HP Lovecraft, de Amerikaanse (horror)fantasy schrijver uit de late 19de en vroege 20e eeuw. Bekende boeken als “Necronomicon” en “Goldfish” hebben deze kast geïnspireerd. Misschien iets meer voor de metalgitaristen, maar een kunstwerk is het zeker! Deze specifieke gitaar is in acht stukken geprint, wat in totaal ruim 80 uur duurde!

Deze blauwe gitaar is de eerste die in zijn geheel 3D-printed is. Dat wil zeggen, de snaren en stemknoppen niet, maar de kast, hals en frets wel. Hij speelt, maar nog niet geweldig. Dit project is door de ontwerper dan ook meer als test aangeduid om te kijken of het mogelijk is om ook de hals te 3D-printen, in plaats van een houten hals te bevestigen.


Dat lichtje dat je ziet, hoort bij de gitaar! Deze 3D-printed gitaar heeft een intern warm LED-lampje, die mooi de blad-structuur accentueert die de flinterdunne buitenkant ondersteunt. Door het gebruik van al deze details lijkt het wel alsof je op een wit boomblaadje speelt. Maar dan wel eentje met een beetje geluid:

Hoe klinkt zo’n “plastic” gitaar dan?


Of er een beetje geluid in zit? Luister maar! Gitarist Olaf Diegel snapt deze vraag maar al te goed en haalde een aantal van zijn 3D-printed gitaren tevoorschijn om aan jou en mij te demonstreren. Als je goed oplet, herken je een paar gitaren van hierboven!

Zou jij een 3D-printed gitaar overwegen? Of heb je er iets tegen? Laat het weten in de reacties als we een goede beginnersgitaar vergeten zijn! Wil je meer van dit soort blogs lezen? Wij schrijven elke week van dit soort leuke gitaarblogs. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips, hints en lessen over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!