8 originele manieren om een pianoles te starten - deel 1
Alle begin is moeilijk. Dit oer-Hollandse spreekwoord stamt al uit de 17e eeuw en is tot op de dag van vandaag relevant, in elke tak van sport. Helaas wordt onze favoriete hobby pianospelen hier niet in ontzien. Ook in pianospelen kan het lastig zijn om met een positief gevoel en sterke motivatie te beginnen met spelen. Vooral wanneer je elke dag (of zelfs twee keer per dag!) oefent, kan het na verloop van tijd lastig worden om jezelf aan te zetten om alweer een uur of langer te gaan zitten. Daarom kan het helpen om je patroon te doorbreken met een aantal originele manieren om een pianoles te starten. Wij hebben er hier alvast 4 van de 8 op een rij gezet, zodat jij direct aan de slag kunt met deze verfrissende manier van werken!
Hoewel een (professioneel/)goed samengesteld trainingsprogramma voor het overgrote deel van de mensen een perfecte oplossing is om piano te leren spelen, is het ook zo dat jezelf dag in, dag uit aan zo’n programma houden heel erg saai kan worden. Dit is de reden dat veel mensen in januari hun sport-schema’s niet volhouden. Het kan daarom heel inspirerend zijn om af en toe iets anders te proberen. Immers is het bekend dat gestimuleerde hersenen “buigbaarder” zijn en dus beter leren en muziek maken is en blijft een creatief proces, dus een beetje creativiteit is nooit weg! In onze zoektocht naar originele manieren om een pianoles te starten, kwamen wij de volgende zaken tegen:
Tip 1: Ga het gesprek met jezelf aan
Wat soms vergeten wordt is dat je vooral aan het leren bent voor jezelf. Besteed dus ook aandacht aan jezelf. Vraag jezelf hoe het gaat, waar je staat en vooral: wat je vandaag wil leren. Werk vanuit het perspectief van wat je vandaag wil leren en je werkt al vanuit intrinsieke motivatie, wat ideaal is om gemotiveerd aan de slag te gaan!
Tip 2: Probeer 3 tot 5 verschillende versies van een jou bekend stuk te componeren
Varieer met toonhoogte, ritme etc. en als je het heel lastig wil maken: geef jezelf tijdsdruk van bijvoorbeeld 1 minuut per variatie! Dit bevordert je creativiteit heel sterk en het leert je heel goed om vanuit niks iets te componeren!
Tip 3: Zoek een nieuw stuk op en speel het op gehoor na
Open YouTube/Spotify/Deezer of een andere muziekservice en zoek een pianostuk op. Wanneer je er eentje die je nog niet eerder gespeeld hebt, gevonden hebt, probeer je deze op gevoel na te spelen. Lukt dit je, dan ben je goed op weg om een echte componist te worden!
Tip 4: Spel met je toetsen
Deze tip werkt vooral goed wanneer je pianoles neemt bij een docent. Vraag aan je docent of hij/zij een woord kan spellen dat bestaat uit de letters A t/m G. Bijvoorbeeld “GAAF” of “BEGAF”, of misschien “CAFÉ”. Wanneer je deze woorden (blind) kunt spelen, weet je zeker dat je de noten kent! Of maak het nog leuker: vraag of je docent een woord spelt en kijk of jij kan raden om welk woord het gaat!
Blijf onze blog volgen voor meer tips! Volgende week deel twee van deze serie over originele manieren om een pianoles te starten! Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag twee pianoblogs in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!