Akoestisch vs elektrisch leren drummen

Stel; u zit al een tijdje op les. Na menig paradiddle gespeeld te hebben staat u voor een keuze. Wordt deze hobby serieus en moet ik dan tóch maar een eigen drumstel aanschaffen? Of blijf ik tijdens het leren drummen met mijn stokken op een stuk rubber slaan? Na overleg met menig partij kiest u ervoor een drumstel aan te schaffen. Vol goede moed loopt u naar de muziekwinkel in het centrum om er een uit te kiezen, maar eenmaal op de drumafdeling slaat de keuzestress toe. U ziet namelijk bijna geen slagwerken zoals u deze kent, maar allemaal digitale computer-achtige gevaartes uit een science-fiction film waar men (zonder veel geluid te maken) op slaat. Wat nu?

Er zijn bizar veel keuze’s als het gaat om het aanschaffen van een drumstel. De afgelopen decennia is er slechts één enkele basiskeus bijgekomen; de elektrische variant (zoals hierboven, een prachtige Roland). Een hoop drummers zijn er absoluut lyrisch over! Een hoop anderen, tjah, laten we zacht zeggen, niet. Maar waarom is men wel of niet fan? Even de feiten op een rijtje:

De voordelen en nadelen

Een elektrisch drumstel vergt absoluut minder onderhoud. Het heeft in de module een hoop opties waarmee u gemakkelijk kunt schakelen naar een drumstel die past bij een andere stijl. Het heeft een volumeknop en klinkt eigenlijk stiekem ook wel heel goed! Daarnaast kunt u gemakkelijk een koptelefoon er op aansluiten. Zo hebben uw buren geen last van u en op het podium hoeft u een geluidsman alleen maar te vragen om een D.I. en u bent voorzien. De geluidsman heeft dan absolute controle en hoeft niets te hard te zetten. Dat komt absoluut ten goede m.b.t. tot het overall FOH geluid. Deze paar wapenfeiten klinken goed toch?

Ik kan nog wel even doorgaan met de extra opties die een elektrisch drumstel kan bieden, maar ik wil de stelling ook nog even tegen spreken in dit korte artikel. Als we er vanuit gaan dat uw eerste drumstel geen elektronische kit is van €5200,00, dan komen we gauw op de mankementen van het elektronische slagwerk. Meestal worden er siliconen of gaas-vellen gebruikt (waar niets mis mee is!) maar dit “voelt” niet hetzelfde.

Het reageert ook niet altijd hetzelfde én het ontneemt een hoop speelsheid en creativiteit (die u overigens op een andere manier terugkrijgt!). En dan nog de pedalen… Oh de vreselijke gaspedaaltjes van het “goedkopere” segment. Waar totaal geen respons noch rebound in zit, maar eerder een aan/uit knopje. Binair. Zie hieronder een gaspedaaltje van Yamaha (Elektronische kits van Yamaha zijn in het hogere segment trouwens wel absoluut aan te raden!).

Probeer het zelf

Ik kan hier nog een paar uur over discussiëren met u, wat ik graag doe, maar ik moet ook even naar een afrondende fase. Een elektrisch drumstel moet u liggen en u komt daar maar op één manier achter. Probeer het beide uit wanneer u leert drummen en weeg de voor en nadelen af. Ik zal hier later nog op terug komen om iets dieper op de stof in te gaan (hybride, persoonlijk voorkeur en waarom)!

Op Muziekschool.nl vindt u nog veel meer leuke artikelen over drummen. Wilt u graag leren drummen? Bekijk dan ook eens onze drumlessen.