Buikademhaling - Veelgemaakte fouten
We weten inmiddels dat de buikademhaling de meest gezonde manier van ademhalen is en dat de buikademhaling nodig is om op de juiste manier te kunnen zingen. Nu merk ik dat er nog steeds veel vragen zijn rondom de buikademhaling, en dat de buikademhaling eigenlijk niet zo makkelijk is gedacht wordt. ‘Doe ik het wel goed?’ is een veelgestelde vraag en over de buikademhaling.
Omdat ik vaak dezelfde fouten voorbij zie komen, behandel ik nu de meest gemaakte fouten, zodat je bij jezelf kunt controleren of de buikademhaling goed doet.
Gewoon de buik naar voren duwen bij een inademing
Bij de buikademhaling gaat de buik bij de inademing wat naar voren. Ik zie in de praktijk dat veel mensen die voor het eerst de buikademhaling proberen, letterlijk hun buik naar voren duwen, zonder dat er daadwerkelijk lucht bij betrokken is. In dat geval is er dus nog steeds sprake van een hoge borstademhaling en geen buikademhaling. Bij de buikademhaling voelt het alsof je de lucht in de buik ademt.
Tip: Ga eens op je rug liggen en leg je hand op je buik. Probeer naar je buik toe te ademen, alsof je met de ingeademde lucht je hand zachtjes wilt wegduwen. Doe dit heel rustig en let vooral op de ademstroom. Je ademstroom veroorzaakt het uitzetten, niet je buik zelf!
Bij de buikademhaling komt de buik omhoog bij de inademing en zakt hij omlaag bij de uitademing
Te veel of te weinig inademen
De buikademhaling is in het begin een hele omschakeling. Het gebeurt daarom regelmatig dat er te veel ingeademd wordt, omdat de focus enorm op de buik ligt.
Maar wanneer er te veel wordt ingeademd schiet de adem op het laatst vaak alsnog omhoog en raak je de connectie met je buik juist kwijt. Daarnaast kan je het er behoorlijk benauwd van krijgen als je te veel inademt.
Probeer bij de buikademhaling net genoeg in te ademen. Dus niet te veel, en niet te weinig.
Waarom is de buikademhaling zo belangrijk?
De buikademhaling is belangrijk om op een gezonde manier te kunnen zingen. Wanneer je de buikademhaling beheerst gaat er een heel scala aan mogelijkheden voor je open, waardoor je als zanger of zangeres enorm kunt groeien. Zangers die de buikademhaling niet beheersen gaan vaak compenseren door bijvoorbeeld extra veel druk te zetten op hun keel. Ze willen tenslotte toch een bepaald geluid produceren, en dat gaat uiteindelijk vaak ten koste van de stem.
Daarnaast is een de buikademhaling een fijne techniek om je te helpen relaxen. Het werkt stress-verlagend, verlaagd de bloeddruk, zorgt voor een betere nachtrust en helpt tegen pijn in je lichaam. Maar als je de buikademhaling niet op de juiste manier gebruikt, kan het juist zorgen voor een stijf gevoel in de nek, borst en rug.
Let daarom goed op je buikademhaling, de investering loont!