Gitaarakkoord zuiver laten klinken: onze tips

Voor beginnende gitaristen zijn het de open akkoorden, voor de meeste gevorderde spelers vaak de barré akkoorden: maar het blijft een lastig iets: gitaarakkoorden zuiver laten klinken. Dit kan aan een aantal factoren liggen. Denk aan kromme vingers, niet genoeg geduld met oefenen of het aanslaan van te veel snaren. In dit blog nemen wij een aantal van de voornaamste redenen door waarom het niet lukt met jouw akkoorden en wat je er aan kan doen!

  • Heb geduld, hoe frustrerend het ook wordt

Als je al een dag, een week, een maand bezig bent een gitaarakkoord zuiver laten klinken kan het ontzettend frustrerend worden. Maar 100% van de mensen die opgeven, leren het nooit! De aanhouder wint dus blijf rustig, blijf oefenen en probeer rustig te analyseren wat je verkeerd doet.

  • Zorg dat je gitaar gestemd is.

Hey, het spreekt voor zich. Dat weten wij ook. Maar zorg dat je bij het begin begint. Zorg dat je gitaar gestemd is volgens de correcte stemming, anders hebben deze tips allemaal geen zin!

  • Let er op dat je vingers niet scheef over de hals liggen

Voor sommige mensen is dit lastiger dan anderen. Ikzelf heb bijvoorbeeld vrij kromme vingers, waardoor ik het altijd moeilijk vond om een noot correct aan te slaan. Probeer te wennen aan hoe je hand in elkaar steekt, zodat je hem ultiem kan inzetten om gitaar te spelen!

Met een verkeerde houding kun je geen enkel gitaarakkoord zuiver laten klinken

  • Raak niet in de knoop

Als aansluiting op de vorige tip: gebruik de juiste vingers om de juiste akkoorden aan te slaan. Met een verkeerde handhouding kun je geen enkel gitaarakkoord zuiver laten klinken.


In een normaal E-akkoord wordt aangeraden om de G snaar (1) met je wijsvinger te pakken. Voor (2) gebruik je je middelvinger en (3) is je ringvinger.
  • Zorg dat je lichaam in de juiste positie is

Niet alleen je vingers, maar je hele lichaam moet in de juiste houding staan, wil je echt goed gitaar kunnen spelen. Zittend, voorovergebogen over je gitaar kán wel, maar vaak is het meer ontspannen om het staand te oefenen. Probeer ze allebei eens en kijken welke voor jou het beste werkt.

  • Weet welke snaren verboden terrein zijn

Bij een simpel E-akkoord sla je alle zes de snaren aan, maar bij veel andere akkoorden zijn er snaren die je moet ontwijken. Bijvoorbeeld een D-akkoord, waar je de lage E- en A-snaar niet mag aanslaan. Bij de A-, B- en C-akkoorden sla je de lage E-snaar ook niet aan, maar de A weer wel.

  • Je duim is je vriend

Door met je gehele duim tegendruk op de hals te geven, kun je veel makkelijker je gitaarakkoord zuiver laten klinken. Let hier op en elk akkoord zal makkelijker worden!

  • Niet te hard, niet te zacht

Wanneer je te weinig druk uitoefent op een fret, gaat je toon raar klinken. Ook als je vinger op de goede plek zit, zoals we in tip 3 doornamen. Denk er om ook niet te veel druk op de snaren en de hals te zetten (je zou hem maar breken!). Na een (korte) tijd voel je vanzelf aan wat een goede druk is voor jouw vingers en dan komt de verbetering vanzelf!

En tot slot de belangrijkste tip van allemaal: zorg dat je niet te voorzichtig doet met oefenen! Het enige advies wat 100% wetenschappelijk valt te onderbouwen is dat hoe meer uren je oefent, hoe makkelijker het wordt. En dat geldt zeker ook voor gitaarspelen! Zou je wat begeleiding willen bij het oefenen? Dat kan. Al voor €1,- kan jij een maand lang onze gitaarlessen uitproberen en mocht het toch niet bevallen, zit je nergens aan vast! Je hebt het zo opgezegd en dan zit je nergens anders aan vast. Mocht het bevallen ben je al voor €9,95/maand lid en krijg je van ons les en begeleiding bij je oefenen. Wil je meer van dit soort gitaarblogs lezen en/of een gratis proefles proberen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en lees elke zondag twee gitaarblogs!