Locking tuners: waarom elke gitarist dit wil
Voor gitaren zijn er veel verschillende stemmechanieken beschikbaar. Denk aan de bekende open gear-tuners, vintage tuners, gesloten oliebad-mechanieken… Maar er is een vreemde eend in de bijt en dat is de locking tuner. Wat zijn locking tuners en waarom zou je het (gaan) gebruiken? Nouja, het antwoord kan simpel zijn… Hou jij van het stemmen van je gitaar? Lees hier snel verder over wat locking tuners voor jouw gitaarspel en -leven kunnen betekenen!
Wat zijn locking tuners?
Het grote verschil met klassieke tuners is dat de locking tuners de snaren vastzetten in de tuners. Uiteraard had je dit kunnen gokken als je de woorden “locking tuners” ziet, maar wat dit betekent is dat je je snaren kan vervangen zoals ze in de Formule 1 banden verwisselen. Snaar eruit, nieuwe snaar erin, rechttrekken, vastzetten, halve slag strak draaien en door naar de volgende snaar. Let er wel op dat dit je snaren alleen vastzet in de tuners, niet in tune! Wanneer die snaren uitkomen, zullen we jullie direct berichten ;-)
Waarom gaan we allemaal aan de locking tuners?
Voor veel gitaristen is het stemmen van je gitaar een bonding experience, een beetje zoals het wassen van je auto dat kan zijn. Maar net zoals het wassen van je auto, kan het stemmen van je gitaar ook goed vervelend worden. Als er een manier is om tijd te gaan besparen met het stemmen een vervangen van je snaren, zullen veel gitaristen die kans met beide handen aanpakken. Daarnaast wil het ook nog wel eens voorkomen dat je tijdens een optreden een snaar breekt. Dit zijn momenten waarop het zeker loont om een stemmechaniek te hebben waarmee je snel een snaar kan verwisselen, tussen twee nummers door!
De nadelen van de locking tuners
Zoals bij alles, zitten er ook zeker wel nadelen aan deze moderne alleskunners. Zo kan het zijn dat je problemen ondervindt met het gewicht van de tuners. Ze zijn nu eenmaal wat zwaarder dan de gemiddelde klassieke tuners en dat kan de balans van je gitaar verstoren. Daarnaast zijn de locking tuners ook duurder dan de meeste klassieke tuners en zijn ze misschien ook iets fragieler. Er zijn al genoeg verhalen te vinden van mensen die iets te hard aan hun locking tuners draaien en daarmee de kop beschadigen. Let hier goed voor op! En dan is er nog de kwestie esthetiek… Sommige mensen vinden moderne locking tuners gewoon niet mooi! Daar kunnen we je niks over vertellen, dat is uiteraard compleet aan jou!
Wat vind je er van? Ga jij over op de locking tuners? Of blijf je liever bij de klassieke stemmechanieken op je gitaar? Laat het ons weten in de reacties! Wij schrijven elke week van dit soort leuke gitaarblogs. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips en hints over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!