Piano lakken of politoeren: de keuze
Natuurhouten instrumenten zoals piano’s, maar ook gitaren en violen, moeten goed onderhouden worden. Het is een natuurproduct, onderhevig aan klimaat- en temperatuurveranderingen. Niet alleen moet het hout er mooi uit blijven zien, het moet stevig blijven en misschien het belangrijkste nog wel: het moet goed blijven klinken. Hier zijn verschillende manieren voor. Misschien wel de belangrijkste twee zijn lakken en politoeren. Wat is het verschil en moet je jouw piano lakken of politoeren?
Politoeren
Politoeren is een oud ambacht, wat al sinds mid-18e eeuw toegepast wordt. Politoeren gebeurt met schellack, wat een verhaal op zich verdient. Schellack is een soort hars die vooral in Azië geproduceerd wordt, door de lakschildluis. Deze luis voedt zich met verscheidene ficus-soorten en “zweet” een hars uit wat daarna in rood/oranje platen op de markt komt.
De schellack wordt ongeveer 48 uur met alcohol gemengd, waarna het laag voor laag aangebracht wordt op de piano. Met politoer is het ook mogelijk om nerven te vullen (doordat het met een mix met puimsteen wordt aangebracht) en het kan glanzend of mat afgewerkt worden. Politoeren heeft nog altijd voor velen meer charme dan het lakken, ondanks het ongelooflijke verschil in arbeidsintensiviteit.
Lakken
Het lakken van een piano is de “moderne” manier van het verzorgen van een piano. Vaker wordt dit “spuiten” genoemd, omdat er een moderne, polyester lak op de piano gespoten wordt. Op deze manier kan er ook een nieuwe kleur voor de piano gekozen worden. Denk aan wit, crème, rood of hoogglans zwart. Groot voordeel van de polyester lakken is dat het bestand is tegen chemicaliën, krasvast is en daardoor lang meegaat. Politoer, voor de vergelijking, is niet bestand tegen chemicaliën en is minder krasbestendig.
Het verschil
Beide manieren van verzorgen kunnen (lichte) schade rechttrekken en de de piano optisch herstellen. Met politoeren breng je echter veel meer charme in je hout terug. Het is in de meeste gevallen duurder door de dagen werk die er in zit, maar voor de liefhebbers van authentiek werk en/of persoonlijke aandacht voor de piano is het een aan te raden methode. Met lakken ben je in de meeste gevallen sneller klaar. Doordat er een laag polyester over de piano gespoten wordt, is het eenvoudig om schade te herstellen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen welke kleur je piano krijgt.
Moet je jouw piano lakken of politoeren?
Dit is hoofdzakelijk jouw persoonlijke keuze. Heb je een oude/authentieke piano of vleugel? Dan kan het gewenst zijn om die originele staat te behouden en voor politoeren te gaan. Het kan zelfs een beetje heiligschennis zijn om dan te kiezen voor lakken of spuiten.
Heb je een modernere piano of wil je een duurzamere lak op je instrument? Dan is polyester lakken een betere optie. Hierdoor ben je langer voorzien van een stevige bescherming van je instrument!
Welke keuze je ook maakt: zorg er vooral voor dat je er weer op kan spelen. Naast een mooi meubel is een piano natuurlijk hoofdzakelijk een instrument. Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag twee pianoblogs in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proefles pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand!