Page content

4 tips bij het pianospelen die je nog niet kent

pianospelen

Iedereen is bekend met de “standaard” tips die iedereen je geeft bij het pianospelen. Veel oefenen, rechtop zitten, veel naar muziek luisteren en nog meer oefenen. Stuk voor stuk waardevolle tips die allemaal niet onderschat moeten worden, maar welke tips heb je nog níet gehoord, maar heb je wel iets aan? Muziekschool.nl is eens diep in de materie gedoken en heeft 4 tips voor je verzameld waar je zelf nog niet op was gekomen, maar die je wel gaan helpen bij je pianospelen! Uiteraard te beginnen met tip 1 en dat is…

​Tip 1: Knip je nagels!

Als je er goed op let dat je je nagels knipt, wordt het een stuk makkelijker om piano te spelen! Tijdens het pianospelen ben je veel bezig met je vingers en als je elke keer met je nagels tegen de toetsen aan komt, kan dat heel vervelend zijn voor je spel, maar ook voor je nagels. Het maakt een vervelend geluid, maar het kan op een gegeven moment ook je nagels en zelfs je toetsen beschadigen! En als het dan, onverhoopt, zo ver komt dat je je nagel breekt tijdens het spelen… Dan ben je helemaal ver van huis!

​Tip 2: Zorg voor makkelijke schoenen!

​Ook dit is iets waar niet vaak direct aan gedacht wordt bij het pianospelen, maar passend (letterlijk en figuurlijk!) schoeisel kan van levensbelang zijn bij het pianospelen! ​Maar de laatste keer dat ik achter een piano zat, speelde ik toch vooral met mijn handen… Dat mag ik wel hopen. Maar achter een piano moet je ook de pedalen bedienen, comfortabel zitten en af en toe ook het ritme meetikken met je voeten. Voor deze doeleinden kan het lonen om comfortabele schoenen als sneakers of instappers te kiezen, in plaats van naaldhakken of plateauzolen (mocht je in een 70’s-state-of-mind zijn). Puntschoenen hebben hetzelfde negatieve effect. Sorry heren, het ziet er heel net uit, maar praktisch is anders!

Tip 3: Ken het verhaal achter je stuk!

Dit is waarschijnlijk de mooiste tip die ik in de afgelopen jaren gehoord heb. Als jij naar een boek kijkt, zie je dan een verhaal, of een combinatie van letters? En als je naar bladmuziek kijkt, zie je dan een serie noten of een muziekstuk? Een muziekstuk is ook een (kort) verhaal, met een inleiding, hoofdstukken en een slotakkoord. Probeer het verhaal achter je muziekstuk te vinden. Bonus: wanneer je het verhaal gevonden hebt, kun je de hoofdstukken apart oefenen!

Tip 4: Wees vloeiend!

Bruce Lee zei het al, al was het in een andere context (of misschien niet?), maar we moeten zo vloeiend zijn als water. De regel die ik hanteer: je kunt beter twee noten 70% goed spelen, dan de eerste 100% en de tweede 40%. Muziek is er om te laten horen. Bij het voordragen van een stuk is het essentieel om ervoor te zorgen dat je voordracht perfect is. Dat spreekt redelijk voor zich, maar dat betekent dat je vloeiendheid en de overtuiging in je voordracht misschien belangrijker zijn dan de uiteindelijke absolute kwaliteit van het noten spelen. Be like water, my friend!

Ik hoop dat je iets aan deze ongebruikelijke tips hebt gehad! Mocht je zelf nog aparte, impopulaire tips hebben, laat ze dan alsjeblieft achter in de reacties! Wij en de rest van de lezers zijn zeer benieuwd naar de tips die je hebt!

Comment Section

8 reacties op “4 tips bij het pianospelen die je nog niet kent


Door Niek op 4 mei 2017

Ik voel mij ongelukkig bij tip 4.
Ik kan allerlei dingen maar mijn de vingers van links en rechts willen niet onafhankelijk van elkaar doen wat de melodie zegt, kunt u mij dat leren?


Door Team Muziekschool.nl op 20 mei 2017

Hey Niek, dat is ook een van de grotere uitdagingen als je begint met pianospelen. In onze cursus besteden we hier uitgebreid aandacht aan. Het vraagt om regelmatige oefening. Deze blogpost helpt jou wellicht het beste op weg: Met twee handen tegelijk piano leren spelen. Veel succes! Groeten, Carina


Door Rosina op 30 april 2017

Eet 85% pure chocolade vlak vóórdat je gaat oefenen. (eventueel met óf groene thee óf kopje koffie erbij) Ha,ha, im weet het dit is 1 rare tip, maar bij mij werkt het wel. Je geeft je hersenen extra energie om beter te concentreren.


Door Team Muziekschool.nl op 20 mei 2017

Haha Rosina, deze kenden we nog niet. Leuke aanvulling en het kan in elk geval geen kwaad om dit te proberen! Groeten, Carina


Door Ellen op 11 april 2017

Vooral die laatste vind ik een toppertje.


Door Marijke op 9 april 2017

Goede tips, dank je wel. Vooral dat van de hoofdstukken in het verhaal vind ik een mooi iets.


Door Team Muziekschool.nl op 20 mei 2017

Hoi Marijke, fijn dat je er iets van meeneemt. Vertel je verhaal! Groeten, Carina


Door Marleen Michiels op 9 april 2017

Tips spreken voor zich, maar worden wel eens vergeten

Plaats een reactie


*