8 originele manieren om een pianoles te starten - deel 2

Alle begin is moeilijk. Dit oer-Hollandse spreekwoord stamt al uit de 17e eeuw en is tot op de dag van vandaag relevant, in elke tak van sport. Helaas wordt onze favoriete hobby pianospelen hier niet in ontzien. Ook in pianospelen kan het lastig zijn om met een positief gevoel en sterke motivatie te beginnen met spelen. Vooral wanneer je elke dag (of zelfs twee keer per dag!) oefent, kan het na verloop van tijd lastig worden om jezelf aan te zetten om alweer een uur of langer te gaan zitten. Daarom kan het helpen om je patroon te doorbreken met een aantal originele manieren om een pianoles te starten. Wij hebben hier de tweede 4 op een rij (lees het eerste deel hier) zodat jij je niet meer hoeft te vervelen!

Hoewel een (professioneel/)goed samengesteld trainingsprogramma voor het overgrote deel van de mensen een perfecte oplossing is om piano te leren spelen, is het ook zo dat jezelf dag in, dag uit aan zo’n programma houden heel erg saai kan worden. Dit is de reden dat veel mensen in januari hun sport-schema’s niet volhouden. Het kan daarom heel inspirerend zijn om af en toe iets anders te proberen. Immers is het bekend dat gestimuleerde hersenen “buigbaarder” zijn en dus beter leren en muziek maken is en blijft een creatief proces, dus een beetje creativiteit is nooit weg! In onze zoektocht naar originele manieren om een pianoles te starten, kwamen wij de volgende zaken tegen:

Tip 5: Speel een stuk op je knieën

​In plaats van met je vingers de pianotoetsen te bespelen, kun je ook kiezen om met je handen op je knieën te spelen terwijl je voor je piano (of heel ergens anders) zit. Wanneer je een stuk gevonden hebt dat je kan meetikken, kun je proberen met één hand het ritme te spelen en met de andere het tempo!

​Tip 6: Gebruik een draaiende fles/een app

Nee, niet om piano mee te spelen, maar om te beslissen welke van deze 8 starts je aan je les geeft! Een ouderwetse draaiende fles, een dobbelsteen of een app als DecideNow (Android, Apple) kan je op weg helpen!

​Tip 7: Speel een stuk wit of zwart

Probeer een stuk dat je al kent, uitsluitend te spelen op witte of zwarte toetsen. Je zult zien dat je, terwijl je probeert dit goed te laten klinken, je steeds meer leert over je piano!

Tip 8: Herhaal een stuk van vorige week/training

Het is helemaal niet gek om een stuk van de week daarvoor of de training daarvoor te herhalen. Het is een laagdrempelige start aan je oefensessie en de herhaling zorgt er voor dat je hersenen geactiveerd worden en je het bewuste stuk nog beter leert!

Blijf onze blog volgen voor meer tips! Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag twee pianoblogs in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!