8 tips om podium angst te overwinnen

Daar is hij dan. De grote dag waarop je auditie doet voor een jury, of de angstige momenten voor dat concert op school. Het bekende zenuwachtige gevoel, de kriebels in je buik.

Hoe kan je het beste om gaan met podium angst? Hier volgen 5 tips om podium angst te overwinnen.

Wees goed voorbereid

Om podium angst te overwinnen is een goede voorbereiding essentieel. Zorg dat je de tekst en de melodie goed kent, en dat je je liedje goed gerepeteerd hebt zodat je daar tijdens je auditie of concert op terug kunt vallen. Zorg er ook voor dat je goed opgewarmd bent.

Zorg voor voldoende slaap

Podium angst wordt versterkt wanneer je te weinig slaapt. Je denkt minder helder en juist je gedachten heb je nodig om jezelf een positieve boost te geven wanneer je op het podium staat. Vergeet dus niet op tijd naar bed te gaan vlak voor je concert of auditie.

Buikademhaling

Concentreer je op je buikademhaling. Podium angst zorgt er voor dat je hoog gaat ademen. De buikademhaling is een van de beste manieren om te ontspannen, en een ontspannen gevoel helpt je om je podium angst te overwinnen.

Bezoek de plek waar je komt te staan

Als het mogelijk is om het podium te bezoeken zou ik dat zeker doen. Je kan dan zien waar je komt te staan, en jezelf daar op voorbereiden. Hoe minder verassingen je krijgt te verwerken op de dag van het concert of de auditie, hoe minder kan je hebt om podium angst te ontwikkelen.

podium angst

Drink geen energiedrankjes

Ga geen koffie of energiedrankjes drinken voordat je op moet. Wellicht denk je er meer energie door te krijgen wanneer je moet optreden, maar je zal er uiteindelijk alleen maar zenuwachtiger van worden, en die zenuwen zullen je podium angst meer aanwakkeren.

De juiste mensen om je heen

Denk aan de persoon die je het beste steunt en waar je je ontspannen bij voelt, en vraag die persoon mee te gaan. Samen lachen werkt erg ontspannend, en die ontspanning heb je nodig op het podium. Het zal je podium angst helpen verminderen.

Voel je comfortabel in je kleding

Draag geen extra gewaagde kleding, maar draag kleding waarin je je ontspannen voelt. Als je je onzeker voelt over je kleding is dat een extra reden om je podium angst een boost te geven, en het is juist belangrijk je podium angst te overwinnen. Kleed je op een manier waarop je je krachtig, mooi en lekker in je vel voelt.

Eerste indruk

Ga altijd met een glimlach het podium op. Wanneer je lacht voel je je ontspannen, en het zal je publiek of de jury ook ontspannen.
Met een lach op je gezicht kom je krachtig en zelfverzekerd over, en het zal je zeker helpen je podium angst te overwinnen.