Als ik zeg ‘zing eens een stukje a capella’, dan weten veel mensen niet wat ik van ze vraag. Toch heeft iedereen wel eens een stukje a capella zang gehoord.A capella wil zeggen, zingen zonder begeleidingsmuziek. Je zingt bijvoorbeeld in je eentje, of in een koor. De stem is het enige instrument dat je hoort.

Oorsprong

A capella komt van alla cappella, wat italiaans is voor ‘op wijze van dekapel’,en is ontstaan in de 16e eeuw waar a capella zingen vooral gebruikelijk was in kerkmuziek. De koren werden niet begeleid door instrumenten en de term werd sindsdien gebruikt om het zingen zonder begeleiding aan te geven.

Verschillende stijlen

In de vorige eeuwen zijn er verschillende manieren van a capella muziek ontstaan, zoals Doo-wop. Doo-wop is een a capella muziekstijl die in de jaren twintig opkwam in de VS. Doo-wop is een mix van jazz, a capella muziek, scats en opera. Uit Doo-wop ontwikkelde zich in de late jaren zeventig de human beatbox style.

Een andere stijl ontstond rond 1900, genaamd Barbershop. Het ontstond in de kapperszaken van de afro-amerikaanse cultuur, toen mannelijke klanten die op hun beurt stonden te wachten samen al zingend te tijd doodden. Ook kwam het van het close harmony zingen wat al lange tijd gedaan werd in afro-amerikaanse kerken.

A capella in deze tijd

Tegenwoordig wordt de term ‘a capella’ niet alleen gebruikt door koren, maar ook in bijvoorbeeld pop-en dance muziek. Er worden van singles vaak uitsluitend vocale versies uitgebracht, bedoeld voor DJ’s en producers om er een remix van te maken. Ook zijn er verschillende a capella groepen die moderne liedjes omzetten naar a capella muziek. Een voorbeeld hiervan is de a capella groep Pentatonix, die onlangs een grote YouTube hit had met een a capella versie van een medley van verschillende liedjes van verschillende tijden uit de muziekhistorie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lExW80sXsHs[/youtube]