Voor de elektrisch gitaristen onder ons zit de lol van het gitaar spelen vooral in het ontdekken van nieuwe sounds en effecten. Het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen, zodat er geen sleur in je gitaar spel ontstaat. In dit artikel besteden wij daarom graag aandacht aan het begrip ‘Distortion’. Een geluidseffect dat vanzelfsprekend voor de elektrische gitaar en elektrische basgitaar gebruikt wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos en maken je gitaarspel een stuk spannender.

Geluidseffecten

Wanneer je Distortion gebruikt, laat je het geluid dat je op je gitaar creëert vervormd door de versterker komen. Dit kan voor spectaculaire sounds zorgen. Ook onder zangers is Distortion een bekend fenomeen. Dit bijzondere geluidseffect wordt vooral gebruikt binnen de Rock, Punk en Metal scene. Ook beginners kunnen hun gitaarspel naar een compleet ander niveau tillen met het gebruik van Distortion. Vooral binnen de rock scene is Distortion een van de meest gebruikte geluidseffecten.

Hoe werkt het?

Het mag Distortionduidelijk zijn dat alles begint met een gitaarversterker. Alvorens je begint met spelen zet je de versterking van de voorversterker en van de eindversterker iets hoger. Hierdoor beïnvloed je het geluidssignaal wat voor scherpere klanken zorgt. De gitaarversterker maakt in deze situatie een patroon van blokgolven in plaats van sinusgolven. Als je een gitaarversterker tot z’n maximum versterkt, gaat deze afkappen. Hierdoor komt het uitgangssignaal niet meer exact overeen met het ingangssignaal. Let op: HiFi versterkers kunnen hier slecht tegen en zijn dus niet ideaal om dit effect mee te creëren.

Het is overigens ook mogelijk om Distortion te creëren met een effectenpedaal. Ook wel een ‘Stomp Box’ genoemd. Je kan het pedaal op diverse manieren met je voet bedienen, waardoor je ook allerlei geluidseffecten kan maken.

Soorten effecten

Wat betreft geluidseffecten zijn er grofweg drie methoden te onderscheiden:

  • Overdrive/ Oversturing: Een licht geluidseffect waarbij je het versterkte signaal iets laat aftoppen, maar niet volledig.
  • Distortion: Hierbij laat je het signaal in zoverre versterken dat deze volledig wordt afgetopt door de versterker.
  • Fuzz: Alle geluidsgolven worden omgezet in blokgolven.

De wijze waarop je geluidseffecten klinken is ook mede afhankelijk van het type versterker dat je gebruikt. Bovendien vraagt distortion om flink wat oefen uren.

Bekende gitaristen/ bands die veel gebruik maken van deze techniek zijn Jimi Hendrix, Muse, Nirvana en Metallica.

Bekijk ook onze andere artikelen over gitaar spelen op Muziekschool.nl en neem ook zeker een kijkje bij onze gitaar cursus.