Dat zingen ontzettend leuk is om te doen is natuurlijk al bekend! Nog leuker is het om samen te te leren zingen. Dit kan een leuke spontane actie zijn van vrienden, in een koor of a-capella groepje. Natuurlijk vraagt dit om wat oefening, maar het zal je verbazen hoe snel je dit onder de knie hebt. Zowel voor beginners als gevorderden is meerstemmig zingen een leuke aanrader. In dit artikel geven wij je daarom graag wat tips meer, waarmee meerstemmig zingen een stuk makkelijker wordt.

Wat is meerstemmig leren zingen?

Als een kleine of grote groep mensen hetzelfde liedje in verschillende toonhoogtes zingen, noem je dat meerstemmig. Het kan ontzettend mooi klinken en hoe groter de groep, hoe imposanter het klinkt.

Om op een mooie en leuke manier meerstemmig te kunnen zingen maken we een onderscheid tussen vier groepen zangers. Mannen met een lage stem worden bassen genoemd en mannen met een hoge stem noemen we tenoren. Bij vrouwen met een lage stem noemen we dit de alten en bij vrouwen met een hoge stem hebben we het over sopranen.

De sopranen zingen meestal de hoge melodieën, de bassen zingen uiteraard de bas en de alten en tenoren vullen de rest op, zodat er een mooi akkoord ontstaat.

Het begin is al een stuk eenvoudiger als iedereen zijn plek binnen de zanggroep kent en iedereen weet op welke toonhoogte hij/ zij moet zingen.

samen zingen

Begin eenvoudig

De keuze van een liedje is in dit geval cruciaal. Zeker als je nog weinig tot geen ervaring hebt met meerstemmig zingen, is het aan te raden om voor een makkelijk liedje te gaan. Denk aan een liedje met in ieder geval genoeg tekst, zodat er niet teveel stille momenten zijn dat is namelijk ongemakkelijk. Kies daarbij ook voor een liedje met slechts enkele akkoorden.

Een naar mijn idee perfect nummer om mee te beginnen is ‘Lemon tree’ van ‘Fools Garden’. Een simpel en toch opgewekt liedje.

Eerst even proberen

Als je voor het eerst met een groepje samen een liedje gaat zingen, oefen dan eerst een paar zinnen zowel samen als individueel. Zo kun je de toonhoogtes goed op elkaar afstemmen. Als je wat verder bent gaat dit natuurlijk steeds beter.

Tot slot is de belangrijkste tip om het leuk te houden. Maak het niet te fanatiek en heb geduld voor elkaar. De één pakt iets natuurlijk sneller op dan de ander én vergeet natuurlijk niet alvorens het zingen even wat opwarmoefeningen te doen voor je stembanden.

Bekijk ook onze andere artikelen over leren zingen op Muziekschool.nl of neem een kijkje bij onze zang cursus.