Zingen is heel fijn als het goed gaat, maar het gaat ook wel eens mis. Er ontstaan stemproblemen waardoor je hees klinkt, de stem wegvalt, of keelpijn hebt tijdens het praten en zingen.

Deze stemproblemen kunnen onschuldig zijn wanneer ze van korte duur zijn, maar ook ernstiger wanneer ze chronisch worden. We zetten een paar voorbeelden van stemproblemen op een rij.

Verkoudheid

Stemproblemen ontstaan regelmatig na een verkoudheid. Je stembanden kunnen door griep of keelontsteking ontstoken raken waardoor je hees klinkt. De stembanden zijn dan wat gezwollen, en je kunt het beste even afwachten tot de zwelling weggetrokken is. Doe je dat niet, dan is er een risico dat de stembanden overbelast raken en dat er stemproblemen ontstaan, waardoor je uiteindelijk nog langer van huis bent.

Verkeerd gebruik

Stemproblemen kunnen ook ontstaan wanneer je je stem verkeerd gebruikt door veelvuldig hard praten, schreeuwen of zingen. Denk bijvoorbeeld aan leraren voor de klas of zanger(essen) die in een band zingen en overstemd worden door de band.

Ook wanneer er te veel vanuit de keel wordt gesproken of gezongen, en het inademen van rook kan het stemslijmvlies doen irriteren waardoor er stemproblemen kunnen ontstaan.

Stembandknobbels

Een van de bekendste type stemproblemen zijn de stembandknobbels. Een stembandknobbeltje is een soort eeltknobbeltje op de stemband. De stembanden dienen goed te kunnen sluiten om een mooi helder geluid te maken.

Wanneer er sprake is van een stembandknobbeltje zal die in de weg zitten, waardoor de stembanden niet goed kunnen sluiten. Je zal daardoor hees klinken.

Stembandknobbels

Poliep

Een poliep is een soort knobbeltje van weefsel aan een steeltje. Het ontstaat vaak door een combinatie van een ontsteking in de luchtwegen en verkeerd stemgebruik. Ook hierdoor zal je hees klinken

Stembandpoliep

Stemproblemen: En nu?

Als je last hebt van stemproblemen die langer dan 3 weken duren, is het verstandig naar een huisarts te gaan. Als de arts het nodig vindt, zal hij je doorverwijzen naar een KNO arts die je stembanden gaat bekijken. Als je stemproblemen zo ernstig zijn dat je een knobbel of poliep hebt, zou dat verwijderd kunnen worden.

Hoe dan ook is het verstandig om met je stemproblemen naar een logopedist te gaan. Bij de logopedist leer je op een betere manier met je stem om te gaan om in de toekomst stemproblemen te voorkomen.
Totdat de stemproblemen voorbij zijn kan je beter niet zingen om je stembanden de kans te geven zich helemaal te herstellen.

Hier onder een video van stembanden zonder stemproblemen. Zie je hoe de stembanden mooi kunnen sluiten?