Alternatieve gitaarstemmingen: deel 1

Deze gastblogserie is geschreven door Ruud Fieten

Alternatieve stemmingen: Deel 1
Het eerste wat je leert wanneer je begint met gitaar spelen is het stemmen van het instrument. De standaard stemming die vrijwel iedereen meteen aanleert is EADGBE (van laag naar hoog). Deze standaard stemming maakt het mogelijk om relatief comfortabel en met weinig bewegingen van de linkerhand de meest gebruikte akkoorden te kunnen spelen. Eén van de dingen die de gitaar zo’n mooi en veelzijdig instrument maken is het feit dat je af kan wijken van deze standaard stemming.

Gebruik jij je gitaar niet alleen om nummers van je favoriete artiesten te spelen, maar ook om je eigen muziek te schrijven? Als je dit veel doet ontwikkel je vanzelf een natuurlijke voorkeur voor bepaalde grepen en akkoord structuren. Als songwriter is dit een deel van jouw persoonlijke stijl, maar tegelijkertijd kan het je ook beperken in je vrijheid. Loop je hier wel eens op vast? Dan kan er met alternatieve gitaarstemmingen een wereld voor je open gaan! In deze blog wil ik graag een aantal alternatieve gitaar stemmingen belichten.

Drop D: DADGBE

Drop D is de meest eenvoudige van de alternatieve gitaarstemmingen en waarschijnlijk ook de meest gebruikte. Om je gitaar in drop D te zetten hoef je alleen de lage E snaar een hele stap omlaag te stemmen naar een D. Doordat deze D een octaaf lager is dan de D die je normaal gesproken speelt als je de vierde snaar open aanslaat, krijgt de gitaar een hele krachtige diepe sound. Drop D is een populaire stemming in de folk en blues, en wordt veel gebruikt door fingerpickers. Voorbeelden van bekende nummers in drop D zijn ‘Dear Prudence’ van The Beatles, ‘Killing in the name of’ van Rage Against the Machine en ‘Harvest Moon’ van Neil Young.

Open D: DADF#AD
Open D is een zogenaamde open stemming, wat inhoudt dat er een akkoord ontstaat als alle snaren open aangeslagen worden. (In dit geval een D majeur.) Om je gitaar in open D te zetten, stem je de eerste, tweede en zesde snaar een hele stap omlaag. De derde snaar stem je een halve stap omlaag en de vierde en vijfde blijven hetzelfde als in de standaard stemming. Open D is een hele harmonische stemming waarin je eindeloos kunt improviseren: Met één of twee vingers kan je de meest prachtige akkoorden neerzetten. Ook door slide gitaristen wordt open D heel veel gebruikt, doordat de stemming het toelaat om volledige akkoorden te spelen met de slide. Voorbeelden van bekende nummers in open D zijn: ‘The Cave’ van Mumford and Sons, ‘Big Yellow Taxi’ van Joni Mitchell, en ‘Blood on the tracks’ van Bob Dylan, maar eigenlijk zijn het er in zowel de blues en folk als daarbuiten teveel om op te noemen.

Open D mineur: DADFAD

Zoals de naam al doe vermoeden lijkt deze stemming erg op de open D stemming. Het enige verschil is dat de derde snaar nog een halve stap omlaag gaat, van F# naar F. Dit zorgt ervoor dat er een D mineur akkoord wordt gespeeld bij het open aanslaan van de snaren. Hoewel er maar één snaar is aangepast is de sound volledig anders. Bij het spelen in Open D mineur ontstaat er snel een spooky, druilerige sound. Luister maar eens naar ‘Devil got my woman’ of ‘Hard time killing Floor blues’ van Skip James.

Benieuwd geworden naar meer alternatieve stemmingen? Volgende keer schrijf ik er meer over. In de tussentijd: wat is jouw favoriete stemming? Plaats je reactie in de comments!