Alternatieve gitaarstemmingen: deel 2

Alternatieve stemmingen: Deel 2

Voor beginnende gitaristen is het vaak al lastig genoeg om de gitaar in de standaard stemming te houden en ook het spelen in de standaard stemming biedt al genoeg mogelijkheden (en uitdagingen). Ook voor gevorderde gitaristen kan het spelen in andere stemmingen eng zijn en roept het vragen op: ‘Zet ik mijn hals niet onder te veel of juist te weinig spanning?’, ‘Ga ik snaren breken?’, ‘Gaan mijn snaren minder lang mee?’ Uit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat het erg meevalt. Daarbij zijn duizenden gitaristen je voor gegaan. Hieronder drie tips die je kunnen helpen als je wilt beginnen met spelen in alternatieve stemmingen:

TIP 1: Bij de meeste alternatieve stemmingen worden de snaren omlaag gestemd en komt er dus minder spanning op de snaren. Om ervoor te zorgen dat je gitaar goed bespeelbaar blijft en niet steeds ontstemt, is het daarom handig om iets dikkere snaren te kiezen, bijvoorbeeld .12 of .13 snaren. Er zijn op internet ook speciale snaren verkrijgbaar die geschikt zouden zijn voor alternatieve stemmingen.

TIP 2: Als je zelf wil gaan experimenteren met nieuwe stemmingen, weet dan dat de derde en vierde snaren voor de meeste spanning zorgen in de nek van de gitaar. Probeer zoveel mogelijk te vermijden om deze twee snaren omhoog te stemmen. Hiermee voorkom je brekende snaren. Het is trouwens voor alle snaren beter om ze omlaag te stemmen dan omhoog, ze zullen dan langer meegaan en je zet de snaren en de hals dan niet onder onnodige extra spanning.

TIP 3: Meestal kan je door gewoon wat te proberen allerlei mooie klanken en akkoorden vinden in welke stemming je ook speelt. Wil je toch weten hoe je een specifiek akkoord speelt? Dan kan je van bijna alle alternatieve stemmingen online akkoorden tabellen vinden.

Tips gelezen? Dan nu door met meer alternatieve stemmingen!

Double Drop D: DADGBD
Double Drop D lijkt veel op drop D, met als enige verschil dat je nu ook de hoge E-snaar één hele noot omlaag stemt naar een D. Je kan in deze stemming prachtige akkoorden met drie vingers neerzetten en je kan zowel bas als hoge drone-noten spelen. Voorbeelden van nummers in Double Drop D zijn ‘Find the cost of freedom’ en ‘You don’t have to cry’ van Crosby, Stills, Nash & Young, ‘OHIO’ en ‘Cinnamon Girl’ van Neil Young en
Black Queen’ van Stephen Stills.

 
DADGAD: 

DADGAD wordt ook wel de Keltische stemming genoemd en wordt dan ook heel veel gebruikt in de Keltische muziek, maar ook in de (Ierse) folk, rock en vele ander muziekstijlen. De stemming lijkt veel op de open D, je hoeft alleen de derde snaar een halve toon omhoog te stemmen van een F# naar een G. DADGAD is ooit populair gemaakt door folkgitarist Davey Graham, die het ontdekte tijdens een reis in Marokko (hij baseerde de DADGAD stemming op de stemming van het traditionele Marokkaanse snaarinstrument de ‘Oud’.) De stemming is daarna zeer gebruikelijk geworden in de Keltische muziek omdat het makkelijker was om de tonen van een doedelzak te benaderen. Ook Arabisch klinkende partijen zijn makkelijker te spelen in DADGAD. Jimmy Page van Led Zeppelin heeft de stemming ook veel gebruikt, bijvoorbeeld in de nummers Kashmir’ en ‘Black Mountain Side

Nog meer weten over alternatieve stemmingen? Volgende keer schrijf ik er weer over. In de tussentijd, wat is jouw favoriete stemming? Plaats je reactie in de comments!