Wanneer ik sommige van mijn leerlingen hoor zingen valt me op dat ze vaak de originele artiest imiteren. Ze imiteren het stemgeluid, het accent, elke ad-lib, je kan het zo gek niet verzinnen en ze doen het na.

Vaak zorgt het imiteren er juist voor dat we minder goed zingen, maar waarom doen we het dan toch?

Onbewust imiteren

Een groot deel van het imiteren doen we onbewust. We kennen het liedje nou eenmaal op die manier, en hebben zo vaak met het origineel meegezongen, dat het imiteren er onbewust in is geslopen.

Je zou het kunnen vergelijken met twee mensen die veel met elkaar optrekken. Die gaan elkaar onbewust ook imiteren. Ze gaan bijvoorbeeld hetzelfde praten of lachen.

Bewust imiteren

Een ander deel doet het imiteren bewust, omdat ze de illusie hebben dat wanneer ze imiteren, ze dan beter zingen, of net zo goed zingen als de originele artiest. Dit is helaas voor de meeste gevallen niet waar.

Andere zangers imiteren

Eigen maken

Elke stem is anders, en het is heel belangrijk dat je de liedjes die je zingt naar jezelf toe trekt. Je gaat op zoek naar de beste en makkelijkste manier om het liedje te zingen. Een manier die bij jouw stem past.

Dat doen de grote artiesten ook. De liedjes die je hoort zijn op hun stem geschreven en uitgevoerd, en wanneer je gaat imiteren, wil dat eigenlijk zeggen dat je je aanpast aan de stem van iemand anders. Op die manier komen de mooie elementen van jouw stem vaak niet genoeg aan bod, en dat is zonde.

Je eigen stem

Je kunt daarom altijd het beste op zoek gaan naar jouw eigen stem, naar de manier waarop het liedje voor jou het beste tot zijn recht komt. Durf af te wijken van het origineel. Doe maar eens gek. Wanneer je het imiteren achter je laat en ‘los’ durft te zingen, komt er vast iets heel moois tevoorschijn.