De combinatie van de stembanden, mond, tong en lippen gebruiken we niet alleen om mee te zingen. Het is ook de basis van een ander onderdeel van muziek, namelijk beatbox. Beatbox wordt het meeste gebruikt in hiphop muziek. Beatbox wordt ook wel ‘The human beatbox’ of ‘The fifth element of hiphop’ genoemd. 

 

Menselijke drummachine

Het belangrijkste kenmerk van beatbox is het imiteren van drumgeluiden, percussie en scratch geluiden. (Het laatste wordt ook wel vocal scratching genoemd)

De microfoon wordt met de handen tegen de lippen aangeduwd om de ritmische geluiden zo goed mogelijk te kunnen nabootsen. Hierbij wordt de ademhaling ook gebruikt als ritmisch element en is het mogelijk een diep basgeluid te creëren met de stembanden en de microfoon.

Bekende beatboxers zijn Rahzel en Biz Markie. Ook bekende pop artiesten als Michael Jackson en Justin Timberlake gebruiken beatbox in hun nummers.

Hier zie je Rahzel, de bekendste beatboxer live op een concert. Rahzel imiteert niet alleen drums en bas, maar ook andere geluiden tijdens het beatboxen.

 

Michael Jackson

Michael Jackson gebruikte beatbox om zijn nummers te componeren. Hij hoorde in zijn hoofd ritmes en melodieen en door te zingen en door middel van beatbox de drums na te bootsen, kon hij zichzelf opnemen om er later officiele opnames van te maken. Dit werd later vervangen voor echte drums, of hij nam de drums alsnog zelf als human beatbox op.

In dit filmpje zie je verschillende fragmenten waarin Michael Jackson uitlegt hoe hij de human beatbox gebruikt.

 

Beatbox en hedendaagse popmuziek

Beatbox is ontstaan uit de doo-wop muziekstijl, en wordt nog steeds vaak gebruikt in combinatie met zang. Zo gebruikte Justin Timberlake het in zijn nummer ‘Rock your body’, en staan er veel filmpjes op YouTube van acapella zanggroepen die beatbox gebruiken om ritme onder de zang te zetten.

Zie hier acapella cover versie van ‘Get Lucky’ van Daft Punk en Pharrell waarin beatbox gebruikt wordt.

 

Als je meer wilt weten over beatbox, bekijk dan de documentaire ‘Breath control’ over human beatbox.