Bekende gitaristen en hun speelstijlen

Iedere beginnende gitarist heeft een aantal bekende gitaristen waar hij of zij naar opkijkt. Zo ook de bekende gitaristen zelf. Jouw favoriete gitarist en/of grote voorbeeld stond ooit in exact dezelfde schoenen als jij nu staat. Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan en op welke gitaar is hij begonnen? Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal van de grootste artiesten ooit en hoe zij ooit begonnen zijn!

Achter elke grote man staat een grote vrouw, is het gezegde. Maar achter elke grote gitarist staat zeker een nog grotere gitarist. Gitaarlegendes als Jimi Hendrix, Slash, Van Halen en Joe Bonamassa waren inspiratie voor veel artiesten die nu in de Top 40 staan, maar wie waren degenen die hen het vertrouwen gaven om door te gaan en in zichzelf te geloven? Wij hebben een lijst gemaakt van een aantal van de bekendste artiesten in de gitaarwereld en hoe zij ooit begonnen zijn!

Joe Bonamassa
​​Een van de grootste gitaristen die op dit moment nog leeft is ongetwijfeld Joe Bonamassa. Hij is nog regelmatig te vinden op de (Nederlandse) podia, maar heeft inmiddels ook al een flinke nalatenschap opgebouwd. Op zijn twaalfde begon Joe Bonamassa al met optreden op het grote podium, toen hij voor B.B. King opende. Joe Bonamassa is op zijn vierde al begonnen met gitaarspelen en hoewel hij een aantal lessen heeft gehad, zegt hij dat hij het vooral zichzelf aangeleerd heeft. Zijn eerste gitaar was een Yamaha Classical en naar eigen zeggen was zijn eerste aangeleerde liedje “Further on Up the Road” door Bobby ‘Blue’ Bland.

​Mike Campbell
De leadgitarist van Tom Petty and the Heartbreakers staat ook bekend als fan van het zelf leren van zijn vaardigheden. Met zijn akoestische Harmony gitaar is hij in zijn jeugd begonnen met wat lessen in lesboeken en heeft zichzelf daarna verder ontwikkeld. Hij heeft meermaals laten weten dat hij zich net als vele artiesten heeft laten inspireren door Bob Dylan, alvorens Tom Petty te ontmoeten en met hem door te gaan in de muziek.

Buckethead
Buckethead staat toch vaak bekend als de vreemde eend in de bijt. Zijn echoënde, emotionele gitaarspel zegt vaak meer dan 1000 woorden en met de grote (KFC) emmer, het witte masker en de los bungelende snaren uit zijn stemmechanieken is hij direct te herkennen tussen alle andere gitaristen. Buckethead heeft echter al wel vaak aangegeven veel “echte” gitaarlessen te hebben gehad, onder andere van Paul Gilbert. Zijn eerste gitaar heeft hij nooit bekend gemaakt.

Slash
​Last but absolutely not least: ​Slash. Een van de grootste namen in de gitaarwereld ooit is ooit begonnen met een gitaar met maar één snaar. Het schijnt dat het lang geduurd heeft voordat Slash wist hoe hij er vijf snaren bij moest spannen, maar toen hij dat doorhad heeft het hem zeker goed gedaan. Slash is wat opener geweest over zijn beginperiode. Zo heeft hij in het absolute begin les gehad van lokale muziekdocenten, maar is hij snel overgestapt op een combinatie van lessen en zelf zaken ontdekken. Al twijfel ik er aan of het voor Slash heel moeilijk was om op zijn lessen voor te lopen. Het eerste liedje dat Slash volledig kon spelen was “Tangerine” door Led Zeppelin.

Vond je het leuk om over de beginjaren van deze gitaarlegendes te lezen? Laat het ons weten in de reacties! Wellicht doen wij binnenkort meer van dit soort geschiedenislesjes! Wij schrijven elke week van dit soort leuke gitaarblogs. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips en hints over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!