Ik ben Youri Valentijn, 20 jaar oud en van jongs af aan een echte muziekliefhebber.  Toen ik 14 jaar oud was ben ik begonnen met gitaar spelen. Inmiddels treed ik regelmatig op met metal en hardrockbands. Daarnaast geef ik gitaarles, en wil ik via deze blog mensen enthousiast krijgen om ook lekker gitaar te gaan spelen. In dit blog leer ik je meer over blues op de gitaar.

Omdat hardrock en metal niet echt de makkelijkste muziek is om mee te beginnen, wil ik het graag hebben over de muziekstijl waar ik ook mee begonnen ben, namelijk de Blues. Ik vind dit nog steeds leuke muziek om te spelen alleen mijn voorkeur gaat uit naar de wat hardere muziek.

Toch zitten er in hardrock en metal redelijk veel elementen uit de Bluesmuziek. Zo wordt bijvoorbeeld in al deze stijlen de pentatonische toonladder gebruikt waar ik het zo meteen over zal hebben. Het enige verschil is dan dat er in hardrock en metal vaak een stukje sneller wordt gespeeld.

De pentatonische ladder

De pentatonische toonladder is één van de makkelijkste toonladders om te leren. Dit vooral omdat hij maar uit vijf verschillende noten bestaat in plaats van de gebruikelijke zeven. Dit wil niet zeggen dat de pentatonische toonladder een saaie toonladder is, want je kan er heel veel kanten mee op en het is een toonladder die veel kracht heeft. De toonladder is opgebouwd uit de tonen 1-3-4-5-7 wat het de typische pentatonische klank geeft. Voor het gemak kiezen we de pentatonische toonladder van A wat er op de gitaarhals als volgt uitziet:blog plaatje 1 youri

De bovenste notatie is het gewone notenschrift, zoals de meeste mensen dat wel kennen. De tweede notatie is tablatuur dat wordt speciaal gebruikt op de gitaar. Elk nummer staat voor de fret het vakje op de gitaar die je met je vinger in moet drukken waarbij de onderste lijn de lage E snaar is en de bovenste dus de hoge E snaar.

Zelf spelen en improviseren

Nu is het natuurlijk tijd om zelf te gaan spelen en improviseren met de pentatonische toonladder. Ik zal hiervoor eerst de begeleiding uitleggen die hierbij hoort dit is de welbekende “Twelve-bar Blues”. Deze begeleiding gaat volgens het meest gebruikte schema in de muziek namelijk het  I-IV-V schema. Dit houdt in dat de akkoorden die gebruikt worden zijn: de grondtoon (in dit geval Am), de vierde trap uit de toonladder (de D) en de vijfde trap uit de toonladder (de Em). Het akkoordenschema volgens de begeleiding ziet er dan als volgt uit:

I A           I A           I A           I A           I

ID            I D           IA            I A           I

IE            IE            ID            ID            IA            I

Je kunt hier uiteraard zelf ook nog variaties op maken. De A in de 13e en laatste maat is bedoeld als slotakkoord. Als je over dit schema wilt soleren kun je een paar dingen doen, je kunt het door iemand anders laten spelen, of je speelt het in op een looppedaal en je kan ook nog op YouTube zoeken naar Twelve-bar Blues in A, waar er genoeg backing-tracks te vinden zullen zijn.

Soleren

Nu kunnen we dan eindelijk aan de slag gaan met het soleren in de pentatonische toonladder over de begeleiding. Probeer met het improviseren niet alleen maar de toonladder op en af te lopen, maar probeer hier creatief mee om te gaan! Hier volgen twee lickjes, die je hopelijk op weg kunnen helpen:plaatje 2 blog youriPlaatje 3 blog Youri

Het ritme is gebaseerd op achtste noten. Deze tel je als 1-e, 2-e, 3-e, 4-e. Als dit nog te snel is kun je er ook voor kiezen om ze als kwart noten te spelen. Dan speel je een noot op elke tel van de maat.

Dit is de basis van het improviseren. De volgende keer zal ik hier dieper op ingaan.

Heel veel succes! Laat in een reactie hieronder even weten hoe het jou vergaat en Keep Rockin’!