’Waarom raak ik buiten adem als ik zing’? Is een vraag die vaak voorbij komt in mijn emails en lessen. Buiten adem raken tijdens het zingen is een veel voorkomend probleem, en kan verschillende oorzaken hebben. Ik zal wat aandacht schenken aan de meest voorkomende oorzaken, zodat jij hopelijk nooit meer buiten adem raakt wanneer je zingt.

1: Buikademhaling

Daar is hij weer, de buikademhaling. Wanneer je de buikademhaling goed beheerst, heb je controle over je lucht en kan je door middel van je ademsteun je adem doseren.

Wanneer je adem te hoog zit is de kans dat je buiten adem raakt veel groter, dus adem goed naar je buik en neem de tijd om dit goed onder de knie te krijgen als je het nog niet kan.

2: Te veel of te weinig

De eerste oorzaak waar vaak aan gedacht wordt als je buiten adem raakt, is dat je wellicht te weinig inademt. Ik moet zeggen dat dit bijna nooit de oorzaak is, want we zorgen vanuit ons instinct wel dat we genoeg lucht inademen om te overleven.

Wat ik vaak zie is dat er een grote hap lucht naar binnen geademd wordt op het moment dat er een lange zin of een hoge noot aankomt.

Maar te veel lucht zorgt er al snel voor dat je de controle over je adem verliest en dat je de overdaad aan lucht er bij de eerste tel alweer uitademt. Je kunt, ook voor moeilijke stukken in een lied, het beste precies de hoeveelheid lucht inademen dat je nodig hebt.
Dan is het aan je ademsteun (zie het stukje over de buikademhaling) om die lucht goed te doseren en aan te voelen hoeveel lucht daarvoor nodig is.

buiten adem zingen

3: De verkeerde plek

Een andere oorzaak van buiten adem raken, is dat er op de verkeerde plek in de zin geademd wordt. Best regelmatig zie ik dat een zin onderbroken wordt om even adem te halen, en dan denk ik: Dat doe je toch ook niet als je praat?

Het zou heel vreemd overkomen als je al pratend midden in een zin even stopt om adem te halen, dus doe dat ook niet als je zingt. Zoek in de songtekst de plekken waar de komma’s staan, of waar je eventueel een komma neer zou kunnen zetten, en adem alleen op die plekken.

4: Verspilling van adem

Veel mensen hebben niet in de gaten dat ze in het eerste gedeelte van de zin die ze zingen de helft van hun adem al verspild hebben. Ze zingen met teveel lucht, wat simpelweg betekent dat je soort van zuchtend zingt.

Als jij een van de mensen bent die snel buiten adem raakt tijdens het zingen, let dan maar eens op of je niet teveel (lucht) druk geeft op het eerste woord van de zin. Controleer jij je adem goed? Als jij vaak aan het einde van de zin
buiten adem bent, zou dit jouw probleem kunnen zijn.