Chris Cornell: een legendarische stem is verloren gegaan

Afgelopen woensdag 17 mei bereikte ons het afschuwelijke nieuws dat zanger en gitarist Chris Cornell overleden is. De legendarische frontman van de bands Soundgarden en Temple of the Dog is 52 geworden. Met vooral Soundgarden heeft Cornell hits gescoord die aantoonden hoe breed zijn vaardigheden als zanger en ook als gitarist zijn. Wij willen niet stilstaan bij zijn overlijden; maar zijn leven en discografie eren! Hier nemen wij een aantal van de hoogtepunten van zijn carrière door en er zitten er vast een of twee tussen die je nog niet kent!

Soundgarden – ​Black Hole Sun

Dit is waarschijnlijk het bekendste nummer van Chris Cornell en degene die de hoogste plek heeft in alle rankings en eindejaarslijsten. Dit psychedelische nummer was een grote afwisseling van de rock die Soundgarden normaal maakte, maar is misschien juist daardoor een klassieker geworden. Het enorme vocale bereik en de sterke begeleidende gitaar van Chris Cornell maken dit nummer nog specialer dan hij al is!

Chris Cornell – ​You Know My Name

​Een nog sterkere performance wordt neergezet in de soundtrack voor de Bond-film Casino Royale. Een enorme stap voor elke artiest natuurlijk, maar daarnaast zet Chris Cornell een enorm powerful performance neer met deze rauwe gitaar- en zangperformance. Een van de meest emotionele nummers die hij ooit opgenomen heeft, maar toen vonden we deze…

Toni en Chris Cornell – Redemption Song

​In deze performance samen met zijn dochter Toni laat Chris Cornell zich als gevoelige vader zien, wanneer hij samen met zijn dochter van (toen) 11 jaar Bob Marley’s Redemption Song covert! Een zeer emotionele en een prachtige voordracht van deze reggaeklassieker, die gelukkig door een fan met een mobiele telefoon opgenomen en daarmee vereeuwigd is!

​Chris Cornell – Imagine


​In deze akoestische cover van “Imagine” van John Lennon, laat Chris Cornell doorschemeren dat de actualiteit hem niet met rust laat. Ook in 2015 was dit nummer relevant en Cornell haalt hier zijn akoestische gitaar uit de kast om het publiek in California te laten beven van emotie. Zoals hij zelf direct aangeeft, is het pijnlijk hoe relevant dit nummer elke dag weer is. Laten we dit als aanleiding gebruiken om allemaal nog iets dichter tot elkaar te komen!

​Bonus: Aerosmith’s tribute aan Chris Cornell


Dit filmpje dook dit weekend online op. Bij een optreden afgelopen zaterdag besloot Aerosmith dat het maar op één manier passend afscheid kon nemen van Chris Cornell: door het performen van een speciale, extra emotionele versie van “Dream On”. Deze kunnen wij jullie natuurlijk niet onthouden. Wij vinden hem prachtig, passender kan een afscheid niet zijn!

​Deze zanger zal door menig muziekliefhebber gemist worden. Ondergetekende rekent zichzelf daar zeker toe. Chris Cornell, bedankt voor alles wat je ons en de muziek gebracht hebt. We zullen jou en je werk nooit vergeten. Dream on!