Het is vakantie geweest en het kan zijn dat je door je vakantie-activiteiten minder gezongen hebt dan wanneer je in je dagelijkse routine zit.
Schrik niet als je stembanden daardoor minder goed klinken dan dat je gewend bent. Net zoals bij de andere spieren in je lichaam, wordt de conditie van je stembanden minder wanneer je je stembanden minder traint.

Om je stembanden weer in topvorm te krijgen en het zingen weer zo aangenaam mogelijk te maken, volgen hier een paar tips om je op weg te helpen.

Stembanden in topvorm

Om te beginnen is het belangrijk om je stembanden weer te laten wennen aan het (vele) zingen. Begin meteen goed door langzaam op te bouwen. Na zo’n lange tijd je stembanden minder of anders gebruikt te hebben, kan je niet verwachten dat je stembanden precies hetzelfde klinken, of dat ze hetzelfde werk kunnen verrichten als wanneer je ze regelmatig traint.

Je kunt zelfs hees worden als je ineens helemaal voluit probeert te zingen. Laat je stembanden weer wennen door te beginnen met verschillende opwarm-oefeningen. Deze oefeningen kan je wat vaker en wat langer doen dan je normaal gesproken doet.

Zingen en conditie

De hoge noten

Dat je stem niet klinkt als voorheen merk je als eerste aan de hoge noten die er net wat minder gemakkelijk uitkomen dan dat je gewend bent. Ga niet forceren om die noten alsnog te halen, maar zing ze wat zachter (bijvoorbeeld in kopstem), of besteed eerst wat meer aandacht aan de lagere noten.

Je stem kan ook iets minder warm klinken, maar ook dat komt vanzelf terug als je je stembanden weer zorgvuldig gebruikt.

Geduld

Geduld is een schone zaak. Geef je stembanden de tijd om weer in topvorm te komen. Begin eerst met een kwartier oefeningen en een kwartier zingen, en ga vervolgens elke dag vijf minuten langer zingen. Binnen no-time zijn jouw stembanden weer in topvorm.