Dat moeilijke nummer toch zingen? Lees hier hoe

Je wilt dat ene nummer heel graag zingen, maar die hoge noten haal je net niet. De ene persoon zal tegen beter weten in toch het nummer proberen te zingen, de andere zal het nummer afschrijven zijnde ‘te moeilijk’, en op zoek gaan naar een ander liedje.

Toch is er een manier om zulke nummers te zingen, zonder dat je tegen deze problemen aanloopt. Namelijk, de toonsoort veranderen, of met een luxe woord gezegd: Het nummer transponeren.

Wat is een toonsoort?

Een toonsoort kan je zien als de basistoon van een liedje. Een toonsoort is de toon waarmee een nummer meestal begint en vaak ook eindigt en wordt aangegeven boven aan het muziekblad in zowel klassieke als populaire muziek. (Bijvoorbeeld: Sonate in D-groot, of C majeur enz.) De toonsoort wordt bepaald door de grondtoon, wat vaak de laatste toon in een liedje is. De toonsoort is ook af te lezen aan het aantal mollen of kruizen dat een muziekstuk heeft.

bladmuziek_no_one

Hoe verander je een toonsoort?

Eerst is het belangrijk om te weten of je een hogere of lagere toonsoort nodig hebt. Heb je moeite met lage noten, dan is een en hogere toonsoort handig, als je te hoge noten in een nummer hebt, heb je een lagere toonsoort nodig.

Als je geen instrument speelt zal je dit op gevoel moeten doen, dan verander je de toonsoort door het liedje simpelweg wat hoger of lager te zingen. Je kunt dan niet meer meezingen met de originele artiest. Nadeel is dat je dan niet aan je begeleider kunt aangeven welke toonsoort je nodig hebt om het liedje te zingen.

Akkoorden schema

De toonsoort veranderen met een instrument er bij doe je met een akkoordenschema door elk akkoord te veranderen.Bijv: Het nummer begint op een c-majeur akkoord, maar je wilt de toonsoort met 1 hele toon verhogen, dan wordt het c-majeur akkoord een d-majeur akkoord. Dit doe je vervolgens met elk akkoord in het nummer, en voilà, de toonsoort is veranderd.