Als zangcoach heb je veel vragen te beantwoorden, en sommige van die vragen komen maar al te vaak voorbij. Het zijn de mythes en fabels over zingen. Van de fabel dat dikke mensen beter zingen dan dunne mensen, tot de krakerige stem van roken. Welke van de fabels is nou wel, en welke is nou niet waar?                          

Dikke mensen zingen beter dan dunne mensen

Dit is eens van de meest hardnekkige fabels over zangers. Zingen doe je met je stembanden, en in principe zou een klein dun vrouwtje even goed kunnen zingen als een grote dikke vrouw. Tijdens het zingen maak je zoveel mogelijk gebruik van de ruimtes in je lichaam. Hoe meer gebruik je van die ruimtes maakt (resonans), hoe sterker de klank. Vroeger werd daarom gedacht dat, wanneer je dik was, je meer ruimte had voor resonans. Niets is minder waar, aangezien vet niet resoneert. 

Van roken en alcohol krijg je zo'n mooie krakerige stem

Een andere fabel die door rokers en drinkers graag nog even in de wereld blijft door circuleren, is dat je stem 'mooi' krakerig wordt van roken en/of drinken. Ergens kan deze theorie waar zijn, aangezien roken en alcohol schade toebrengen aan je stembanden. Je stem kan door deze schade gaan kraken, maar het effect wat zangers hiermee bedoelen wordt helaas meestal niet bereikt, aangezien je ook een deel van de controle en soepelheid van je stem moet inleveren.

Klassiek zingen is beter dan pop of jazz

Dit is een fabel die door sommige docenten in stand gehouden wordt. Sommige klassieke docenten denken dat poptechnieken slecht zijn, en andersom wordt er ook bekritiseerd. Feit is dat de technieken van elkaar verschillen, en in enkele gevallen zelfs tegenstrijdig zijn, maar geen van de technieken is minder goed of gezond dan de andere. Zowel de klassiek, pop en jazz zangtechnieken zijn veilig voor de stembanden, zolang je ze op de juiste manier gebruikt


Opwarmen is alleen voor amateurs

Ik heb wel eens de theorie gehoord dat professionals niet meer opwarmen, 'omdat zij op zo'n hoog niveau zingen dat ze dat niet meer nodig hebben.' Dit is natuurlijk onzin. Opwarmen is voor een zanger net zo belangrijk als voor elke andere sporter. Zingen is in feite topsport, en daarom is het belangrijk dat je je spieren goed opwarmt voordat je aan de slag gaat!Heb je nog een vraag of fabel die je graag de wereld uit geholpen wilt hebben, schrijf hem dan hier onder in de comment box!