Ik ben Aletta Meijer. Zangeres, songwriter, zangdocente, oprichter van De Online Zangschool en mede-eigenaar van ZangPro. Ik schreef mijn eerste liedje toen ik 7 jaar oud was, en die passie is altijd gebleven. In dit blog ga ik je iets meer vertellen over de buikademhaling tijdens het zingen.
De meeste mensen ademen hoog. De schouders gaan omhoog bij een inademing, de borstkas komt naar voren, en beide zakken weer in elkaar bij de uitademing.
Bij het zingen is dat precies andersom. Dan kan je het beste gebruik maken van de buikademhaling, omdat het niet erg praktisch is om vanuit de borst te ademen.
Wanneer we de buikademhaling niet gebruiken, komt er al snel veel druk te staan op de keel en heb je minder controle over je stem en adem.
De buikademhaling leren
Het leren van de buikademhaling is niet voor iedereen gemakkelijk. We ademen tenslotte al zo’n lange tijd hoog, en bewust van onze ademhaling zijn we vaak ook niet.
Neem gerust djd om om te schakelen en de buikademhaling eigen te maken. De buikademhaling wil eigenlijk zeggen dat je naar je buik toe moet ademen.
Je schouders blijven op hun plek staan en je buik zet bij de inademing wat uit omdat het zich ’vult’ met lucht. Bij de uitademing wordt de buik weer plat, omdat de lucht uit het lichaam is gestroomd.
Om de buikademhaling goed te doen is het belangrijk dat je een connectie met de buik voelt. Het is niet simpelweg de buik naar voren duwen en weer naar binnen trekken,
probeer te voelen hoe de adem naar je buik stroomt bij de inademing, en weer naar buiten bij de uitademing. Dat is het begin van de buikademhaling.
Een paar tips
De buikademhaling kan je het beste staand of liggend oefenen. Veel mensen vinden het makkelijker om contact te maken met de buik als ze liggen.
Leg je hand op je buik en probeer je hand met je adem omhoog te duwen bij de inademing, en voel hoe de hand naar beneden zakt als je uitademt.
Je kan ook een boek op je buik leggen als oefening, en voelen hoe hij omhoog en naar beneden beweegt. Als de buikademhaling liggend lukt, kan je het staand proberen.
Laat de buikademhaling heel geleidelijk zijn plek vinden in je spreken en zingen, en oefen de buikademhaling eerst met wat simpele tonen.
Zo kan je het beste beginnen met rustig inademen en daarna uitademen op een -oe- klank. Probeer vervolgens deze -oe- klank op 1 toon zo lang mogelijk aan te houden,
en voel hoe je buik zijn best moet doen om deze noot vast te houden. Neem de tijd om elke keer rustig in te ademen, en ga zo geleidelijk door naar het zingen van langere stukken. Zing een liedje per zin, en stop even om weer rustig in te ademen. Overhaast niks. Als je de buikademhaling eenmaal beheerst, zul je dankbaar zijn voor je geduld!
Veel succes, en laat even weten hoe het jou vergaat in een reactie hieronder!