Wie de afgelopen jaren naar de radio heeft geluisterd, heeft Krystl ongetwijfeld gehoord. In 2010 brak ze door met haar single ‘Golden days‘. Sindsdien is ze niet meer weg te denken in de hedendaagse popmuziek. Daarom leek het ons leuk om Krystl uit te nodigen om zelf wat ervaringen en tips met ons te delen. Lees verder voor de ervaringen van: Krystl!

-Wat is je eerste muzikale herinnering?

‘De eerste keer dat ik echt live zong voor een groot publiek was met Kerst in een toneelstuk. Ik denk dat ik een jaartje of 11 was. Het waren maar een paar regels die ik moest zingen, maar daar stond ik hoor: Als dikke Kerstman verkleed in de kerk met een microfoon die veel te hoog voor mij stond. Geen idee destijds hoe ik die microfoonstandaard natuurlijk omlaag moest krijgen.. Schattig’

-Wist je altijd al dat je goed kon zingen, of heeft iemand je dat verteld?

‘Ik was nooit met zingen bezig, wilde graag danseres worden. Tot mijn moeder de moeder van een gitarist uit mijn dorp tegen kwam in de supermarkt. Haar zoon, Bart Jan Manten, zocht nog een zangeres voor zijn band, en of ik misschien kon zingen. Niks mee gedaan toen, want ik had niet het idee dat ik daadwerkelijk iets kon en ik was een heel verlegen meisje van 16 jaar.

Maanden later kwam ik Bart Jan zelf tegen tijdens het uitgaan. Hij pushte me om auditie te komen doen dus stond ik de volgende dag “Sacrifice” van Anouk voor hem te zingen. Ik werd aangenomen in zijn band en snel begonnen we samen liedjes te schrijven.’

artworks-000056315917-725e9p-t500x500

-Wie is je favoriete zanger(es), en wat vind je zo goed aan die persoon?

‘Ik heb een lijst met favoriete zangeressen, maar degene waar ik altijd groot fan van was en nog steeds ben, is Etta James. Zij is zo puur en rauw en dat hoor je in ieder liedje dat ze zong. Helaas is ze een paar jaar geleden overleden.’

-Hoe vaak en hoe lang oefen je?

Toen ik studeerde op het conservatorium in Enschede oefende ik heel veel. Urenlang. Met name stemtechniek omdat ik echt geen idee had wat ik nou eigenlijk aan het doen was. Had totaal geen ervaring, zowel op het podium niet als op technisch vlak.

Ik werkte hard en probeerde zoveel mogelijk op te treden met allerlei bands en duo’s.Ik bouwde een (cover)repertoire op, maar probeerde wel altijd mijn eigen ding er van te maken. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik niet meer zo hard studeer op techniek. Het zit nu zo in mijn systeem. Als er wel lastige stukken in een song zitten, kan ik er wel nog steeds op terugvallen.’

-Hoe ga je om met eventuele nervositeit voor een optreden?

Ik ben gelukkig niet zo vaak heel zenuwachtig voor een optreden. Wel voor radio of tv optredens, omdat je weet dat dan echt zoveel mensen het kunnen zien en/of horen. Dat maakt me soms wel nerveus. Ik probeer rustig te blijven, me op mijn adem te concentreren en te focussen.’

954623_486276811442364_733233452_n

-Maak je wel eens fouten tijdens een optreden, en hoe ga je daar mee om?

‘Vroeger kon ik als ik een nooit net niet lekker raakte of gewoon simpelweg een paar noten compleet vals zong, helemaal van slag zijn. Dan was ik daar het hele optreden chagrijnig van. Nu denk ik; boeiend en doorrrrr!! Gewoon genieten dat je hier staat en het gebeurt iedereen wel eens. Ik beweeg ook veel tijdens optredens dus soms is adem dan wel even een dingetje.’

-Wat is de beste zangtip die je zelf ooit hebt gekregen?

“Je mag niet meer optreden, maar alleen maar op stemtechnieken oefenen het komende half jaar”. Dit advies kreeg ik toen ik eigenlijk was afgewezen op mijn auditie voor de popacademie in Enschede.

Een paar dagen later werd ik gebeld of ik toch wilde komen studeren, maar alleen als ik me aan dit advies ging houden. Dit heb ik gedaan en het was de beste keus ooit! Het is fijn om een basis te hebben als je nog geen getrainde stem hebt. Het leert je om je stem gezond te houden.’

-Heb je nog een tip voor beginnende zangers of zangeressen?

Probeer veel op te treden en ervaring op te doen . Maak ieder liedje die je zingt je eigen en ontwikkel op die manier je eigen stijl. Maar vooral: geniet!!!

 

Zie hier de video van de nieuwe single van Krystl, ‘Home’

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yruQwfe6ess[/youtube]