Spelen met muziekstijlen is niks nieuws voor Ntjam Rosie. De in Kameroen geboren singer songwriter mixt (neo)soul met wereldmuziek en jazz, om een paar stijlen te noemen. Vorig jaar kwam haar derde album ‘At the back of beyond’ uit. Hoe is Ntjam Rosie zo ver gekomen? Lees het in de ervaringen van: Ntjam Rosie 

Wat is jouw eerste muzikale herinnering?

Op zondags zingen in de kerk, en er was vaak muziek in het dorpje
waar ik opgroeide. Tijdens feesten, een geboorte, trouwen en dat soort
dingen. Ik genoot er enorm van en vond muziek iets heel magisch hebben.

Jouw muziek heeft veel verschillende invloeden. Waar haal jij je inspiratie uit?

Ik haal mijn inspiratie uit mijn eigen leven en dat van anderen. De natuur vind ik ook heel inspirerend. Vogels en de kleuren van bloemen. Situaties waarin wij mensen ons bevinden en hoe we er wel of niet uitkomen. Keuzes die mensen maken en de redenen waarom we die keuzes maken.

Mijn geloof in God is ook een grote inspiratie bron. Misschien wel de grootste omdat God voor mij in alles is. Ik ben iemand die veel ziet en observeert. Ik bekijk graag meerdere kanten van een verhaal. Dat helpt onwijs bij het schrijven van muziek.

Je bent je eigen label gestart. Wat zijn voor jou de voordelen van een eigen label?

Het grootste voordeel is de artistieke vrijheid. Als de zaken lekker lopen kan je lekker cashen want je bent eigen baas. Je hoeft je winst en marge niet met heel veel partijen te delen. Hier tegenover staat wel dat alle risico’s en kosten voor jou zijn. You win some and you lose some.

Ntjam Rosie

Je komt heel rustig en kalm over. Word je wel eens nerveus voor een optreden? En hoe ga je daar mee om?

Ervaring geeft veel rust en vertrouwen. Zelfs wanneer iets misgaat moet je je herpakken en doorgaan. Ik ben aan de ene kant een perfectionist, maar aan de andere kant laat ik ook graag los.

Er zijn veel factoren die je een slecht gevoel kunnen geven terwijl je op het podium staat. Het geluid, het publiek, het weer, of je ziek bent, of je net voordat je op gaat slecht nieuws hebt gehoord… Hoe dan ook, ik laat me niet zo gauw kennen als er iets misgaat. Ik ga gewoon door.

Fouten maken is iets menselijks en dat maakt een performance ook echt en tastbaar.
Ik ben dus wel eens beetje nerveus maar weet er professioneel mee om te gaan.

Wat is de beste zangtip die je ooit hebt gekregen?

Je stem accepteren voor wat die is. Niet een ander proberen te worden. Ik
heb door jarenlang zoeken mijn eigen geluid gevonden en ontwikkeld. Het is niet wat ik vroeger in mijn hoofd had (Mariah carey, Whitney Houston enz.), maar ik ben dankbaar voor wat ik kan met mijn eigen stem. Lekker zingen en een connectie met mijn publiek maken.

Heb je nog een tip voor de lezende zangers en zangeressen?

Zorg goed voor je stem. Train het, neem lessen bij goede zangdocenten engeef het rust wanneer het nodig is.

Zing niet alleen maar uit ijdelheid. Probeer er net iets meer uit te halen
zodat je er achter komt hoe je mensen kan raken. De stem is het heiligste
instrument dat er is. Wees er dankbaar voor.

Bedankt Ntjam Rosie! Luister hier naar de muziek van Ntjam Rosie. Dit is mijn persoonlijke favoriet ‘In Need’:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lvuCCUkCRRo[/youtube]

En Ntjam Rosie haar single ‘Thinkin’ about you’ van haar album ‘ At the back of beyond’.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oMY4y6DEYYA[/youtube]