De invloed van de tong op het zingen

We gebruiken onze tong om te eten, te proeven, klanken te maken, te zingen en te spreken. Maar hoe we onze tong precies gebruiken, daar zijn we ons niet altijd bewust van.

Toch kan de tong en vooral de positie van de tong het zingen behoorlijk in de weg zitten. Lees hier hoe je door de juiste positie van de tong die hoge noten misschien wel kunt halen.

Positie van de tong

Word je maar eens bewust van de positie van je tong in je mond. Produceer verschillende klanken en voel hoe de tong beweegt van voor naar achter, en boven en beneden.

Wanneer je je bewust wordt van je tong zal je ongetwijfeld voelen dat je tong spier best hard moet werken om die geluiden te kunnen maken.

Ontspanning

Net zoals bij veel andere aspecten van het zingen is ontspanning van de tong ook erg belangrijk. Wanneer we moeite hebben met een hoge noot zit vaak de tong in de weg. De tong bevind zich dan achter in de mond, wat het halen van die hoge noot moeilijk maakt.

Duw je tong maar eens zo ver mogelijk naar achter en zing dan ‘aah’ met een open mond. Doe nu hetzelfde terwijl je je tong uitsteekt. Voel en hoor je het verschil?

Tong zingen

Wanneer je je tong ontspannen tegen je ondertanden aan laat rusten terwijl je een a-klank maakt blijft de keel meer ontspannen en produceer je makkelijker een stabiele noot en een groter volume

Tong oefening

Voordat je begint met zingen kan je een tong-oefening doen. Je steekt je tong uit je mond en zingt vervolgens een toonladder omhoog en omlaag. Dit doe je stap voor stap telkens een halve noot hoger, totdat je je hoogste noot hebt bereikt. Op deze manier oefen je weinig druk uit op je keel, en stretch je je tong wat het zingen weer een stuk makkelijker maakt.