Één van de eerste dingen die ik mezelf afvroeg toen ik net begon met zingen was: “hoe gaat het er aan toe in de studio”?

Als je net begint met zingen is een studio vaak niet de eerste plek waar je komt. Soms heb je mazzel en geluk en wordt je gevraagd om iets in te zingen.

De eerste keer dat ik opnames had in de studio vond ik fantastisch. Het is namelijk heel gaaf om je eigen stem terug te horen in een opname.

 Hoe gaat het in zijn werk in een studio?

In de studio zijn vaak een aantal ruimtes. De ruimte die jou met de producer scheidt is vaStudio werk!n glas zodat je elkaar kunt zien. Verder staan er soms wat instrumenten en een microfoon met een koptelefoon zodat je contact hebt met de producer.

Inzingen is heel belangrijk, omdat je stem dan wat voller klinkt. Als je het nummer koud gaat inzingen kun je merken dat de kwaliteit van je stem minder is. Mijn stem warm ik meestal op in de auto op weg naar de studio. Ter plekke neem ik zeker 10 minuten de tijd om in te zingen.

Meestal worden er meerdere nummers opgenomen. Daarom duren de dagen in de studio vaak lang.  Mits je technisch een perfecte stem hebt en alles vlekkeloos kunt inzingen sta je na 5 minuten weer buiten.. Maar dit is vaak niet het geval

Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Een hele lange dag en nacht in de studio staan. Het leuke hieraan was dat de single een grote hit werd!

Na zoveel uren in de studio is het niet altijd makkelijk om je stem in goede conditie te houden. Wat kun je hieraan doen?

Vermijd teveel frisdrank met bubbels erin. Maar drink vooral veel water!

Wat kun je nog meer verwachten in de studio?

De producer kan aan je vragen om een bepaalde emotie in het nummer te leggen of bepaalde zinnen op een specifieke manier te benadrukken.

De producer heeft altijd voor ogen wat hij in zijn hoofd heeft met een nummer. Probeer daarom zo goed mogelijk te luisteren naar zijn aanwijzingen. Natuurlijk is het daarnaast ook belangrijk dat je eigen ideeën inbrengt7600d705e1d2b3fed7ce510e113b0224

Het is te gek om een eigen nummer te mogen opnemen in de studio maar het is soms ook hard werken!

Heb jij ervaring met studio werk? Laat het me weten in een reactie hieronder!