de zwakke handJa, inderdaad! Vandaag gaan we het hebben over uw “zwakke” hand. Voor de rechtshandigen, links, voor de linkshandigen, inderdaad, rechts. Voor vele is dit een probleem tijdens het leren drummen en misschien ook voor u. Denk aan een snareklap die te laat is, een paradiddle die niet helemaal steady klinkt of lineaire patronen die haperen. Inderdaad, vervelend voor de speler en de luisteraar. Maar hoe lossen we dit op?

Simpel, training. Probeer alles wat u meegekregen heeft andersom te gaan doen. Begin eens met links (er vanuit gaande dat u rechtshandig bent)? Die ene paradiddle die we al veel te veel gespeeld hebben gaan we nu omdraaien. “Maar bij een paradiddle draait de handzetting toch al iedere maat?” Ja, dat klopt, MAAR probeer het toch maar even. U zult merken dat u het patroon anders gaat “denken” en de 1 opeens onnatuurlijk voelt. Op deze manier geeft u de leiding aan uw linkerhand en lijkt deze opeens harder te moeten werken om alles bij te houden.

Speel nu maar eens 3 maten groove en dan 1 maat de paradiddle op links. Voelt gek niet? Zeker omdat u opeens ook met links moet crashen om de eerste maat weer aan te geven.

de zwakke hand

Draai het om

Stapje verder, draai de handen ook maar even om in de groove. Waar rechts eerst fanatiek op de hi-hat in mepte, en links het geen probleem vond ghost-notes waar dan ook tussendoor te spelen wordt de hele wereld nu omgedraaid en zult u merken dat u vastloopt. Het zal bijna voelen als opnieuw beginnen. Doe dit, u wordt er beter van.

Maar waarom? Naar mijn ervaring is het zo dat hoe sterker de linkerhand zelf is binnen het spelen, hoe strakker het geheel kan functioneren. zie het als een ketting die zo zwak is als de zwakste schakel. Succes!

P.s. Dit kan natuurlijk ook met de voeten!

Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer interessante artikelen over leren drummen.