Rudiments! Voor sommige is het woord alleen al bekend en gevreesd, anderen hebben nog geen flauw idee. Dat geeft niet. Vandaar bij deze een kleine drumles introductie!

Rudiments zijn (naast de clicktrack) één van de nachtmerries van zowel een geoefende drummer als mensen met drumles. Het zijn oefeningen om de techniek aan te scherpen. Een serie codes die er voor zorgen dat je bepaalde hand of voetpatronen leert spelen door middel van techniek. Een voorbeeld van een rudiment is de standaard paradiddle, deze gaat als volgt:

Drumles Rudiments

Deze kan toegepast worden in zowel de handen als de voeten en wordt in het begin van drumles voornamelijk in zestienden gespeeld, zoals hierboven staat. Ze kunnen namelijk in alle subs toegepast worden. Het is gewoon een rekensom en als belangrijk onderdeel van een drumles zal dit later nog worden toegelicht. Denk erom, in het begin is het belangrijker dat het op een laag tempo met dodelijke precisie wordt gespeeld dan de welbekende “zo-snel-dat-ik-het-eigenlijk-niet-meer-bij-kan-houden-maar-toch-stug-mezelf-wijs-maak-dat-het-lukt”.

Drumles nachtmerrie

We gaan nu twee nachtmerries samen voegen. De clicktrack in combinatie met rudiments. Begin eens bij 60 BPM (Beats Per Minute) en bouw dit langzaam uit naar tempo 100 (bijvoorbeeld: 60, 66, 72, 78, 84, 90, 96, 102). Doe dit daarna nog een keer. En nog een keer. En jawel, je raadt het al, nog een keer. Totdat alle tempi comfortabel voelen en uit de natuurlijke rebound van de stok gespeeld kunnen worden. Waarom doen we steeds weer een stapje terug? Omdat een drummer meestal op een hoger tempo makkelijker vanuit techniek kan spelen, en deze op een lager tempo wil verwaarlozen. Let er dus goed op dat dit niet het geval is!

Consequent blijven

Het is bij rudiments ook zeer belangrijk dat we consequent blijven! Het welbekende “oh-dit-kan-ik-wel-dus-ik-ga-zo-snel-mogelijk-door-naar-een-tempo-die-ik-net-niet-aankan” is voor mij geen excuus meer, gezien een rudiment kunnen spelen niet zo goed meetbaar is. Blijf consequent, spreek een bepaald schema met jezelf af en herhaal. Een voorbeeld van wat dit kan zijn is:

Rudiment: Paradiddle

1 min. Tempo 60
1 min. Tempo 66
1 min. Tempo 72
1 min. Tempo 78
1 min. Tempo 84
1 min. Tempo 90
1 min. Tempo 96
1 min. Tempo 102

Zo. Je bent nog geen 10 minuten tijd kwijt, meteen opgewarmd en goed op weg om een betere drummer te worden en meer uit je drumles te halen!

Tip: Tik maar eens een keer rudiments in bij google, je zal een waslijst met oefeningen zien verschijnen!

Wil je meer leren over drummen of ben je geïnteresseerd in drumles? Lees dan ook eens de andere drum artikelen op Muziekschool.nl of bekijk ons aanbod drumlessen.