Drummers komen in allerlei soorten en maten. Zelf ben ik een drummer die voornamelijk met bands speelt en weinig te maken heeft met bijvoorbeeld orkesten, fanfares, big bands of korpsen. Natuurlijk heb ik in allemaal “wel eens” gespeeld, maar ik heb mij er nooit serieus in ontwikkeld. Plan is om ze uiteindelijk allemaal onder de loep te nemen met betrekking tot wat belangrijk is als drummer. Hiervoor ga ik de komende tijd met collega’s babbelen om zowel voor jullie als mijzelf meer inzicht te krijgen.

drummen in een bandDat terzijde, waar ik jullie wél veel over kan vertellen is wat er belangrijk is als drummer binnen een band. Misschien heeft u al in een of meerder bands gespeeld of misschien staat u op het punt dit te gaan doen, hoe dan ook, ik denk dat dit voor iedereen interessant is.

Drummen in samenspel verband

Spelen in een band is anders dan dat u gewend bent in uw veilige, comfortabele home-studio. Opeens is er sprake van “samenspel” en moet u luisteren naar wat uw bandleden doen, niet te vergeten begrijpen waarom. Het kan zijn dat dit wennen is. Veel doen, dan komt dat vanzelf. Persoonlijk ben ik vaak genoeg tegen de lamp gelopen en heb ik geleerd dat er een aantal dingen belangrijk zijn, hier naar mijn mening de drie belangrijkste:

Bewustzijn van uw rol. U bent drummer. Als het liedje niet zozeer om de drums draait wordt er ook van u verwacht dat u daar niet naar speelt. Denk dan less is more en geef ruimte aan de mensen die het op dat moment nodig hebben. Dit klinkt makkelijker dan het is.

Bewustzijn van uw genre. Als er ook maar een instrument is die zich buiten het geheel gedraagt kan het zijn dat de hele band omvalt. Niet de bedoeling dus.

Speel samen! Reageer en speel in op wat u hoort. Uiteraard geld dit voor de wat “vrijere” shows waar geen vaste clicks en grids in het spel zijn.

Hoe dan ook, denk er maar even over na! Dit klinkt als simpele kleine dingen, maar uit de praktijk blijkt het toch altijd weer lastig! Succes! (Oh en ja, u komt nu dan dus in een wereld van grappen, grollen en competitie tussen wie er eigenlijk het superieure instrument bespeeld (wij drummers natuurlijk).

Hier een aantal comebacks.

drummen in een band

Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer interessante artikelen over drummen. Bekijk ook onze drumcursus.