Een blues lick op de piano leren spelen

Ik ben Jeroen van der Bok, 24 jaar oud, en van jongs af aan al muziekliefhebber. Op mijn 8e had ik al een voorkeur voor Blues, Country en Soul muziek. In deze blog ga ik jullie iets vertellen over het spelen van een blues lick op de piano.

De vorige keer heb ik gehad over de Bluesmuziek, en hoe je daar zelf mee kunt beginnen op de piano. In dit verhaal ga ik dat nog even wat verder uitbreiden, en zal ik proberen zoveel mogelijk antwoorden te geven op de vragen die mij gesteld zijn. Veel leesplezier, en succes met oefenen!

In mijn vorige blog heb ik jullie verteld over de ‘Bluestoonladder.’ Deze wijkt af van de ‘standaard’ toonladder. Deze ladder heeft in plaats van 8, 7 noten. Dit is makkelijk op te lossen door er simpelweg één toe te voegen die al in de ladder zit. Als je de ladder van voor naar achter speelt, ( C Eb F F# G Bb C ) plak je er nog een Eb achter aan. Op deze manier heb je weer 8 noten.

Uiteindelijk is het niet de bedoeling dat je puur de toonladder van voor naar achter speelt en weer terug, maar dat je met noten uit de Bluestoonladder, combinaties maakt. Tegelijkertijd herhaal je de baslijn. Dit herhalen van de baslijn noem ik rondspelen. Dit betekent gewoon herhalen. Dus stel de baslijn is: C E G A, en ik zeg speel die 4 keer rond, speel je 4 keer C E G A. De gehele baslijn staat in mijn vorige blog.

De majeur ladderjj

Nu ga ik nog iets leuks introduceren om het moeilijker te maken. Er zijn namelijk twee ‘Bluestoonladders’ De mineur en de majeur ladder. De mineurladder kennen jullie inmiddels, maar de ‘majeur’ is nieuw, en loopt net iets anders: C D Eb E G A C

Deze ladder is vrolijker en wordt veel gebruikt in Rock ’n Roll muziek. Een stijl die erg verwant is aan de Blues. Tijdens Blues improvisaties worden er combinaties gemaakt vanuit deze 2 ladders.

Zelf spelen!

Ik ga middels deze blog één simpele combinatie (ook wel ‘blueslick’ genaamd) proberen uit te leggen. Om te beginnen is het stukje Blues dat ik ga uitleggen qua ritme een ‘shuffle’. Misschien heb je wel zo’n ritme op je keyboard zitten. Dit is erg handig om mee te oefenen.

De ‘blueslick’ die ik nu uitleg bestaat uit de noten: Eb E G.  Slechts 3 noten, maar cruciaal is waar deze noten vallen, op de baslijn. De baslijn is: C E G A, waarbij elke noot op de tel valt. Geen gekke dingen dus. Blueslicks vallen meestal ‘tussen’ de tellen dus let goed op: Eb E G zijn de noten die we gebruiken. De Eb valt tussen G en A van de baslijn. De E valt precies op de A  en de G valt achter de A en voor de C. (je begint de baslijn weer opnieuw) Als je deze precies goed weet te timen klinkt het al heel erg bluesy!

Heel veel succes! En laat me even weten hoe het jou vergaat in een reactie hieronder!