Ik krijg van mijn eigen leerlingen wel eens de vraag hoe je op de gitaar een eigen liedje kan maken.
In deze blog probeer ik uit te leggen in 7 stappen hoe je te werk zou kunnen gaan en hoe je een liedje vorm kunt geven.

7 stappen voor een liedje

Stap 1:Begin bij de akkoorden volgorde, voorbeeld: ‘Bm – D – A – G’ met een basisslag 2 (zie daarvoor de basisslagen video’s bij gitaarpro.nl) en maak duidelijk onderscheidt wat de volgorde is bij:

Intro
Couplet
Refrein
Brug

De meeste liedjes zijn op deze manier onderverdeeld:
Intro
Couplet 1
Refrein
Couplet 2
Refrein
Brug
Refrein
Outro

Stap 2:
Maak een mindmap of een woordweb over je onderwerp, waar wil je dat het liedje over gaat? Zoek alle verwante onderwerpen en woorden op en zet ze op papier.

Stap 3:
Ga neuriën op de melodie van je couplet, als je het couplet alsmaar speelt achter elkaar krijg je op een gegeven moment een deuntje met het neuriën. Doe dit ook bij het refrein en de brug.

Stap 4:
Ga je woorden die je hebt gebruikt bij je mindmap of woordweb mondjesmaat toevoegen aan het eindje van je deuntje en probeer hierin te rijmen met een simpel rijmschema ABAB.

Stap 5:
Maak hele zinnen op het deuntje, probeer de zinnen logischerwijs op elkaar te laten volgen. Laat onderwerpen terugkomen in het liedje en probeer vaak dezelfde rijmwoorden te gebruiken.

Stap 6:
Als je rond de vier zinnen hebt geschreven op de melodie (deuntje) ben je op de goede weg, probeer deze vier zinnen alsmaar te herhalen en te blijven zingen terwijl je gitaar speelt, er komen dan vanzelf nieuwe woorden/zinnen in je op.

Stap 7:
Laat het eindresultaat aan een goede vriend/vriendin luisteren, controleer op grammaticale/spellingsfouten en verbeter waar nodig. Neem het liedje op met andere muzikanten, of gewoon zelf met de gitaar. Het is mooi om een eigengemaakt liedje cadeau te doen aan iemand, wordt erg gewaardeerd! Succes!!