Een gitaar kopen? Hier moet je op letten!

Bij het kopen van een gitaar wordt je in een muziekwinkel al vaak gevraagd: Hoeveel wil je er aan uit geven? Dit is een belangrijke vraag, want een gitaar heb je al vanaf 60 euro tot 6000 euro. Je kunt dus niet vragen: hoeveel kost een goede gitaar?

Je kunt wel vragen als je een gitaar wil kopen: Is dit een goede voor 200 euro? Maar ook: Hoe groot is het kwaliteitsverschil tussen een gitaar van 200 euro en een gitaar van 400 euro?

Een goedkope gitaar kopen

Als je begint met gitaar spelen, koop dan niet meteen een hele dure gitaar! Je kunt de beginselen leren op de goedkoopste gitaar. Als blijkt dat je gegrepen wordt door het gitaar spelen, ga dan kijken wat je budget is en koop een gitaar die je mooi vindt klinken.

Een elektrische of akoestische gitaar kopen?

Gitaren zijn te verdelen in twee soorten: Elektrisch en Akoestisch. Het is gebruikelijk om op een akoestische gitaar de beginselen te leren. Akoestische gitaren zijn onder te verdelen in twee soorten: Spaans (nylonsnarig) en Western (staalsnarig). Ze klinken wezenlijk anders. Luister maar eens op youtube of in een winkel naar het verschil.

Een beginners gitaar kopen

Voor beginners is een Spaanse gitaar vaak gewenst.
1. De hals is iets breder waardoor het minder gepriegel is om je vingers op de juiste snaar te zetten.
2. De onderste 3 snaren zijn van nylon, en snijden minder in je vingers dan bij de Western.

De Western gitaar (ook wel Steelstring genoemd) wordt het meest gebruikt in popmuziek. Als je deze klank het mooist vind en je bent niet bang voor zere vingertoppen, dan kan je natuurlijk ook op een Western beginnen. Bedenk eerst welk soort gitaar jou het meest aanspreekt.

Elektrische gitaar leren spelen

Met een elektrische gitaar ben je in principe duurder uit omdat je, naast je gitaar, ook nog een versterker nodig hebt. Als beginner kun je dan ook het best kijken naar de ‘Starterspakketten’. Startpakketten zijn verkrijgbaar tussen 120 en 290 euro. Je bent voordeliger uit, dan dat je alle benodigdheden afzonderlijk aanschaft. Als je het kunt betalen raad ik aan om een pakket te kopen boven 200 euro.

Een ‘Startpakket’ is speciaal samengesteld voor een beginner, die alle benodigdheden nog moet aanschaffen.

  • Een gitaar + gitaarhoes + versterker
  • Een snoertje tussen je gitaar en versterker
  • Een band waarmee je je gitaar om je nek kunt hangen zodat je staand kan spelen
  • Een plectrum. (Het fiche dat je tussen duim en wijsvinger vasthoudt, waarmee je de snaren aanslaat)
  • Een tuner (een apparaat waarmee je je gitaar kunt stemmen)
  • Soms zit er ook nog een DVD bij waar leerzame dingen op staan

N.B. Een tuner (stemapparaat) heb je sowieso nodig! Ook bij akoestische gitaren. Op je gehoor een gitaar stemmen kan je later nog leren.

Tot Slot

De kleur van een gitaar voegt niets toe aan de kwaliteit!
Maar…. Als jij een sterke voorkeur of afkeur hebt bij een bepaalde kleur, raad ik je aan om daar zéker aan toe te geven, want het voegt wel iets toe aan je enthousiasme waardoor je nog gemotiveerder blijft als je gitaar leert spelen!

Succes met je keuze!