Je bent een zanger of zangeres en je wilt gaan optreden of opnemen. Dan is een eigen microfoon de eerste stap naar een professionele carrière. Bij het uitkiezen van een zang microfoon is het eerst belangrijk om te weten waarvoor je de microfoon wilt gebruiken.

Wil je een microfoon om mee op te treden? Dan moet je op zoek naar een dynamische microfoon. Wil je  jouw zangkunsten in de studio vastleggen, dan kan je beter op zoek gaan naar een condensator microfoon.

Waarom is een eigen microfoon belangrijk?

Een eigen microfoon is erg belangrijk voor zangers, simpelweg omdat geen microfoon hetzelfde is, en jij een microfoon wilt waarmee jouw stem het beste tot zijn recht komt. Het zou zonde zijn als jij de sterren van de hemel staat te zingen en dat niet goed overkomt bij het publiek.

Vaak hebben (kleine) podia maar een type microfoon liggen, daarom kan je beter een eigen microfoon bij je hebben om je eigen sound enigszins te kunnen garanderen. Naast het geluid van je microfoon hangt jouw geluid ook af van de apparatuur, de akoestiek van de zaal en de geluidsman.

Frequenties

Elke stem is anders, en daarom kan je het beste een microfoon kiezen die bij jouw stem past. De microfoons verschillen vooral in frequenties die ze doorlaten. De ene zang microfoon heeft een wat dieper geluid, terwijl de andere wat frisser klinkt.

Je kunt het beste met iemand naar de winkel gaan die jouw stem goed kent en mee wil luisteren naar hoe jouw stem door de microfoon klinkt. Luister daarbij ook goed naar jouw eigen gevoel. Als je een goede microfoon in je handen hebt, zing je over het algemeen ‘lekkerder’ dan wanneer je een microfoon in je handen hebt die minder goed bij je stem past.

Dynamische of condensator microfoon

Een dynamische microfoon is erg geschikt voor optredens. Deze microfoons kunnen een hoge geluidsdruk aan, en ze kunnen meestal wel tegen een stootje. Er zit een handvat aan zodat je de microfoon vast kunt houden, of hem op een standaard kunt zetten. Een dynamische microfoon is minder geschikt voor studio opnames, omdat deze microfoon minder hoogfrequentie trillingen en nuances vast kan leggen.

 Shure beta58

Een condensator microfoon kan dat juist erg goed, en is daarom geschikt voor studio opnames. Deze microfoons zijn erg gevoelig en zullen op het podium al snel gaan rondzingen. Een condensator microfoon zou beschadigd kunnen raken wanneer je hem op een hoog volume (denk aan drumstellen en gitaarversterkers) gebruikt.

Rode-Rode-K2-Buizen-Condensator-Microfoon