Als je eigen nummers wilt schrijven is naast het schrijven van een mooie melodie en muziek, de songtekst een van de belangrijkste aspecten van een liedje. De ene songwriter schrijft eerst de melodie, en past de songtekst daar op aan. De andere past zijn muziek aan op de songtekst. In beide gevallen is het handig om bij het schrijven van een songtekst met een paar belangrijke punten rekening te houden.

Structuur

Een goede songtekst heeft een structuur en een onderwerp. Voordat je in het wilde weg begint te schrijven is het verstandig je van te voren af te vragen waar de songtekst over gaat, en welke boodschap je over wilt brengen.

Wil je een songtekst schrijven over liefde? Houd dan die gedachte centraal, en probeer de opbouw van je songtekst zo logisch mogelijk te maken. Zorg er voor dat je luisteraar begrijpt waar je het over hebt.

Refrein

Het refrein van een liedje is het deel dat iedereen mee gaat zingen. Zorg er dus voor dat dat gedeelte van je songtekst pakkend is, en lekker in het gehoor ligt. Het refrein wordt 3 tot 5x herhaald in een liedje, dat deel van jouw songtekst dus ook. Werk tekstueel naar het refrein toe, zodat de luisteraar niet kan wachten om weer bij het refrein te zijn.

Ritme en klank

De meeste liedjes zijn gebaseerd op herhaling. Niet alleen het refrein herhaalt zich, ook het ritme van de zinnen in het couplet en het refrein. Pas de lengte van de zinnen in je songtekst op elkaar aan.

dBmIywx

Ook de klank van je songtekst is erg belangrijk. Als je zinnen op elkaar rijmen, is het makkelijker de songtekst te onthouden, en ligt jouw songtekst ook makkelijker in het gehoor. Rijm is niet altijd nodig. Je kunt ook rijmen met klanken. Dat wil zeggen dat het einde van jouw zin niet precies rijmt, maar dat de klank dat wel doet.

Pas bij rijmen wel op dat je songtekst niet gaat lijden onder je rijm. Denk niet te makkelijk om het toch maar te laten rijmen.

Controleer je songtekst

Is je songtekst af? Controleer je songtekst dan nog op een paar dingen: Loopt de songtekst goed door? Haal je heden en verleden tijd niet door elkaar en spreek je telkens vanuit dezelfde persoon? Als je vanuit de ik -persoon schrijft, blijf dat dan doen. Als je dat door elkaar haalt, wordt je songtekst al snel slordig en moeilijk leesbaar.

Is dat allemaal ok? Laat je songtekst dan eens door een paar bekenden lezen, en sta open voor eventuele tips van de lezer. Zij kunnen je er op wijzen als je zelf iets over het hoofd hebt gezien.