Gitaar beginner? 5 essentiële tips om makkelijk te starten

Je hebt het misschien wel een keer meegemaakt; je loopt op Koninginnedag (Koningsdag) langs de marktkraampjes en je ziet daar een ijverige gitarist zijn repertoire spelen met een hoed voor zich. Je denkt bij jezelf: ‘kon ik dat ook maar doen!’. Niet getreurd want in deze blog staan 5 essentiële tips om makkelijk te starten met het leren van het gitaarspel.

Twijfels om gitaar te leren spelen

Sommige wijten het aan te weinig tijd, anderen aan motivatie. Toch is het een van de mooiste instrumenten die het muziekspectrum rijk is. Bijna alle populaire liedjes en natuurlijk de liedjes van vroeger kan je meespelen op gitaar. Natuurlijk vergt het wel enige doorzettingsvermogen, maar zodra je een liedje redelijk mee kan spelen smaakt dat vaak naar meer.

5 essentiële tips om makkelijk te starten

  1. Koop een gitaar die je aanstaat, je moet er immers ook op oefenen. Je hebt niks aan een gitaar van de blokker a €30,- die om de 5 minuten ontstemt is, dat komt zeker niet ten goede van het speelplezier. Laat je adviseren in een muziekzaak en probeer meerdere gitaren uit, voel hoe de gitaar in de hand ligt en kijk of je ze mooi vindt.
  2. Ga in het begin sowieso op gitaarles of koop online een lessenpakket, dit is je stok achter de deur. Als je zonder materiaal aan de slag gaat heb je geen structuur en weet je niet goed waar je moet beginnen. Met een lessenpakket/gitaarles wordt alles duidelijk voorgedaan en ga je stap voor stap naar moeilijkere akkoorden en liedjes.
  3. Zorg ervoor dat je een doel stelt, bijvoorbeeld: ‘Ik wil vijf liedjes kennen in vier weken tijd elk met vier akkoorden’. Je maakt het jezelf makkelijker door een doel te stellen, het komt ten goede van je motivatie en discipline. Wat soms ook helpt is om een vriend/vriendin te vragen om te luisteren naar jouw nog in te studeren liedje, je spreekt dan over één week af en hebt dan een soort van deadline.
  4. Kies vooral in het begin niet te moeilijke liedjes. Plezier in het spelen is belangrijk! Als je te moeilijke liedjes uitzoekt met lastige akkoorden dan verlies je snel het plezier in het spelen en ben je minder gemotiveerd om te oefenen.
  5. Ga op een vast moment van de dag oefenen, hierdoor zorg je ervoor dat je een patroon krijgt en gaat gitaar spelen horen bij een alledaagse gebeurtenis. Oefen per dag +/- een half uur, je zal zien dat je met sprongen vooruit gaat wekelijks.

Heb je wat gehad aan deze tips, of heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter! Ik beantwoord hem zo snel mogelijk.