Je gitaar mee op reis: waar moet je aan denken?

Ik ga op vakantie en ik neem mee… Mijn gitaar! Natuurlijk, want waarom niet? Een vakantie hoeft je niet van je gitaarspel af te houden. Sterker nog, het kan zijn dat je op reis gaat met je gitaarspelende vrienden en dan is het wel zo fijn als jullie allemaal je gitaar mee kunnen nemen. Maar af en toe is dat zo makkelijk nog niet, om je geliefde en fragiele instrument mee te nemen op reis. Vandaag lees je in ons gitaarblog hoe je het best je gitaar mee op reis kan nemen!

Je gitaar mee op reis – in het vliegtuig

Laten we met het belangrijkste beginnen: zorg er alsjeblieft voor dat je de spanning van de snaren haalt alvorens hem in te pakken. Dit is iets wat snel over het hoofd gezien wordt, maar door de temperatuurs- en luchtdrukverschillen kan er extra spanning op je hals komen waardoor deze in potentie kan breken. Laten we dit koste wat het kost voorkomen. In dezelfde categorie: bevochtig je gitaar alvorens hem in te pakken. Dit betekent niet dat je hem onder water dompelt (doe dit alsjeblieft niet), maar een nachtje naast een luchtbevochtiger kan geen kwaad. Door diezelfde luchtdrukveranderingen kan je gitaar uitdrogen en ook dat willen we voorkomen.

Deze tip geldt voor alle vervoersmiddelen: maar zorg er voor dat je gitaar goed vast zit. Je wilt niet hebben dat je gitaar los in een tas/hoes stuitert. Stop desnoods een extra paar sokken in de doos van je gitaar zodat hij aan alle kanten demping heeft!

Een andere gouden tip? Wees altijd heel beleefd tegen het personeel! Elke medewerker die je spreekt tussen de schuifdeuren van het vliegveld en het moment dat je op je stoel gaat zitten, moet je inpalmen. Vergeet niet dat het bij sommige vliegtuigmaatschappijen helemaal niet zo gebruikelijk is om je instrumenten mee te nemen. Hierdoor kan het zijn dat je puur op charme je gitaar naar binnen moet smokkelen. Denk er aan: vliegtuigpersoneel is gewend om met chagrijnige passagiers om te gaan, dus de bonuspunten verdien je met beleefd blijven!

Laatste tip: zorg dat je als eerste aan boord van het vliegtuig gaat, zodat er ruimte is voor je gitaar! Hoe doe je dat? Boek je vliegticket aan de achterkant van het vliegtuig, die boarden altijd als eerste.

Je gitaar mee op reis – in de auto

Buiten de tip hierboven (Zorg dat je gitaar niet kan stuiteren!) is het belangrijk te zorgen dat je de gitaar bovenop de bagage vervoert. Of, als je familie/vrienden het accepteren, op een stoel. Een (harde) vliegtuigkoffer misstaat ook niet voor vervoer in de auto. Het feit is dat in een auto, bagage kan verschuiven. Mocht je om een of andere manier moeten remmen, kan de versterker of de bagage die je achter je gitaar hebt gelegd opeens naar voren schuiven en op je gitaar landen. Dat wil je niet! Zorg daarom dat alles goed vastzit en dat je gitaar stevig verpakt is en tegen een letterlijk stootje kan!

En denk er aan om je gitaar een paar minuten (neem 10 als richttijd) te laten rusten met open koffer, alvorens er op te gaan spelen. Daarna eerst weer opnieuw stemmen en dan kun je aan de slag! Omdat je in de auto vaakt het meeste kijk hebt op wat er met jouw gitaar gebeurt, is dit ook de meest ideale manier van reizen.

Tot slot: als je je baby/hond niet in de auto zou laten, is het ook te heet/koud voor je gitaar! Deze vuistregel zorgt er voor dat je je gitaar nooit in extreme temperaturen in de auto laat.

Je gitaar mee op reis – in de trein

Nog een keer voor de zekerheid: een goede, harde gitaarkoffer kan helemaal geen kwaad. Voor vervoer met treinen is het handig om te controleren of je reisverzekering eventuele schade van de gitaar dekt. Veel (inter)nationale treinmaatschappijen nemen geen verantwoordelijkheid voor schade van bagage, dus ben je de pineut bij het minste of geringste beetje schade. Niet een situatie waar je in wil eindigen, dus is het verifiëren van je verzekering de moeite zeker waard. Pro-tip: gaat je gitaar mee op reis in de trein, controleer je polis dan ook op diefstal of verlies en controleer wat je maximaal uitgekeerd krijgt.
Tot slot kan het geen kwaad om ook hier je snaren los te draaien, eventueel een doek tussen je snaren en de hals te klemmen en net als bij de auto: mocht het nodig zijn, regel een extra stoel voor je gitaar zodat je hem geen seconde uit het ook verliest!

Zoek je nog een oefening om op reis mee te spelen? Wat dacht je van een proefles van Muziekschool.nl? Haal hem hier gratis op en profiteer meteen van onze nieuwsbrief waarmee je elke zondag twee van deze gitaarblogs in je mailbox krijgt (ook op vakantie!) Ga je langer op vakantie? Je kunt nu een maand gitaarlessen ontvangen voor €1,-! Daarmee moet je het grootste deel van je vakantie wel doorkomen toch? Zo niet, dan ben je voor €9,95/maand verzekert van genoeg oefeningen, ook thuis. Veel plezier en reis veilig!