Een gitaar plectrum is zo gekocht en niet duur. Maar welke plectrums kan je beter kopen en welke niet? Diktes, merken en vormen, een plectrum kan nogal verschillen.

Je kan ook creatief zijn en eigen plectrums maken met bijvoorbeeld een oude Albert Heijn bonuskaart of bibliotheekpasje. Niet ideaal, maar als je je plectrum bent vergeten altijd handig.
In uiterste nood kan je altijd een muntje gebruiken, je snaren vinden dit op den duur alleen niet zo fijn en slijten snel.

Plectrum diktes

De diktes variëren tussen de 0,38 en 3mm. Voor akoestische gitaren is het aan te raden om een redelijk dunne plectrum te gebruiken, tussen de 0,5 en 1mm. Voor elektrische gitaren kan het ook wat dikker. Het is wel zo: hoe dikker hoe sneller je fouten hoort op je gitaar. Ik raad aan om zoveel mogelijk diktes uit te proberen, kijk wat lekker speelt en koop daar een paar van.

plectrum kopen

Wat kost een plectrum

Vier jaar geleden kocht ik een plectrum bij the Fellowship of Acoustics en betaalde daar toen € 10,- voor, dit omdat de plectrum onverwoestbaar zou zijn en in Zuid-Amerika is gemaakt. Tot nog toe ben ik niet een nog duurdere plectrum tegen gekomen. Normaal gesproken kost een plectrum in de muziekwinkel tussen de € 0,50 en € 3,-, maar op internet kan je plectrums al vanaf € 0,35 bestellen.

Je hebt bandplectrums of limited edition plectrums, deze kosten wat meer dan de normale plectrums. Je hebt ook pickstampers (ook wel pickmaster), dat is een apparaat wat plectrums kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een stuk plastic van bijvoorbeeld een oud bankpasje en stampen maar.
plectrum kopen
Kortom, kijk wat je ligt qua plectrum. Probeer zoveel mogelijk uit en je zal merken dat je op den duur andere plectrums gaat gebruiken. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of wil je iets kwijt over plectrums? Laat dan even een reactie achter.