Een gitaar ruilen is een goed alternatief om kosten te besparen en een betere/mooiere gitaar te krijgen dan je al hebt. Op marktplaats en andere sites is het gebruikelijk om niet alleen te bieden op gitaren, maar ook te ruilen.

Vandeweek heb ik zelf mijn USA stratocaster (elektrisch) ingeruild voor een 2e hands Larrivee (semi-akoestisch) en moest maar €150,- euro bijbetalen. De Larrivee heeft €2500,- nieuw gekost en de fender maar €1100,-. Hierbij geldt de uitspraak van ruilen komt huilen niet. Je moet een aantal zaken in acht nemen voordat je over gaat tot het ruilen van je gitaar.

Ruilen gitaar

Als je een tijdje gitaar speelt word je elke week beter, maar het wordt ook leuker. Vaak komt er een moment waarop je een kriebel krijgt om een nieuwe gitaar aan te schaffen. Je kunt dan een nieuwe gitaar kopen, maar ook inruilen voor een nieuwe.

 

larrivee semi-akoestische gitaar

larrivee semi-akoestische gitaar

Er is een ongeschreven wet in de ‘gitaarwereld’ om nooit je eerste gitaar te verkopen of in te ruilen. Mocht je weinig waarde hechten aan je eerste gitaar of je wil hem echt weg doen let dan even op bovenstaande regel.

Het belangrijkste met ruilen van gitaren is te weten wat de waarde van je eigen gitaar is en wat de waarde is van de gitaar die je graag wilt hebben. Zodra je deze twee gegevens hebt kan je proberen om er meer uit te halen door je eigen gitaar aantrekkelijker te maken voor de deal. Je kan bijvoorbeeld nieuwe snaren op je gitaar zetten met een afstelbeurt, of er een gitaarband bij doen, koffer, plectrums, capo en andere gitaaraccessoires waardoor jouw waarde stijgt.

Nieuwe gitaar

De gitaar die je graag wilt hebben moet natuurlijk beter zijn dan de gitaar die je inruilt. Vaak moet je daarom ook een bedrag bijbetalen met de ruil. Je kan beter ruilen met een particulier dan met een gitaarzaak. Een gitaarzaak geeft vaak minder voor je gitaar dan een particulier, bijvoorbeeld marktplaats.
Neem voordat je daadwerkelijk over gaat tot ruilen iemand mee die verstand heeft van gitaren en laat hem/haar de gitaar inspecteren en vergelijken om te kijken of je ook echt een goede deal maakt.

Heb je meer tips over het ruilen van gitaren of wil je reageren op deze blog? Laat dan even een reactie achter en je krijgt binnen een dag reactie van mij.