Gitaar spelen – Wat is de juiste houding?

Om goed gitaar te kunnen spelen heb je een aantal dingen nodig. Uiteraard een mooie gitaar, goede vaardigheden, een goed humeur, maar ook de juiste houding! Helaas krijgt de juiste houding te weinig aandacht, terwijl het zoveel verschil maakt voor de kwaliteit van gitaar spelen. Daarom leggen wij in dit artikel uit wat de juiste houding is voor gitaar spelen en waarom dit zo belangrijk is om op te letten.

De voordelen van een goede houding

Als je een gitaar op de juiste manier vasthoudt en bespeelt zal je merken dat de muziek veel beter klinkt en je bovendien je lichaam minder belast waardoor je het langer volhoudt. Veelgehoorde klachten zijn bijvoorbeeld dat mensen last krijgen van hun rug, handen en armspieren. Dit soort klachten maakt het gitaar spelen natuurlijk niet leuker!

Een ander groot voordeel is dat de kwaliteit van je spel verbeterd met de juiste houding. Je hebt dan namelijk meer controle over de gitaar en kan met meer gevoel spelen, waardoor je de akkoorden mooier aanslaat. Zo wordt het gitaar spelen een stuk leuker en gaat het een stuk soepeler.

De klassieke gitaar houding

Er zijn grofweg twee houdingen die je kan aannemen tijdens het gitaar spelen. De eerste is de klassieke houding. Deze houding wordt vooral gebruikt voor het spelen van tokkel en klassieke muziek op een Spaanse en eventueel Western gitaar.

Als je zit plaats je de inkeping van de kast op je linker bovenbeen, waardoor de hals horizontaal langs je lichaam naar rechts wijst. Het is prettig om je linkervoet op een kleine verhoging te plaatsen, omdat er hierdoor minder druk op je linker bovenbeen komt te staan.  Met je rechterhand hou je dan de hals vast. Het nadeel van de klassieke houding is dat het wat moeilijker is om verschillende akkoorden snel achter elkaar aan te slaan. Dit komt vooral bij het spelen van rock en popmuziek voor. Gelukkig is hiervoor een andere geschikte houding.

De bekende gitaar houding

Voor deze houding steunt de onderkant van de kast op het rechterbeen en leunt de achterkant van de kast tegen het linkerbeen aan. De gitaar druk je vervolgens tegen je lichaam aan, waarbij het belangrijk is dat je goed rechtop zit. Je rechterarm laat je steunen op de bovenkant van de klankkast, waardoor deze mooi in balans blijft. Door deze houding steekt de hals nu schuin omhoog naar rechts. Zoals eerder genoemd is deze houding vooral geschikt voor het spelen van rock en popmuziek.

De juiste gitaar houding

De bovengenoemde houdingen zijn in principe voor rechtshandigen. Indien je linkshandig bent draai je de posities natuurlijk om.

Wij hopen dat het gitaar spelen met deze tips nog leuker en makkelijker wordt. Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer handige tips. Bekijk ook direct onze gitaarcursus!