Gitaarversterkers deel 1

Wie een echte performance wil neerzetten gebruikt een gitaarversterker. Met een gitaarversterker kan je namelijk bijzondere geluidseffecten creëren en het geluid (de naam zegt het al) versterken. Wie zich gaat verdiepen in gitaarversterkers komt er al snel achter dat het nog best moeilijk is om keuzes te maken. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten gitaarversterkers te krijgen en wat past dan het beste bij jou? Wat heb je nodig?

In de komende reeks artikelen gaan wij je alles vertellen over gitaarversterkers en hopelijk kunnen wij je zo helpen bij je keuze.

De basis

Een gitaarversterker is een apparaat dat het elektrische geluid van een gitaar kan versterken. Een gitaarversterker wordt gebruikt voor zowel elektrische als akoestische gitaren. Een gitaarversterker kan het geluid van de gitaar veranderen, waardoor die gave effecten ontstaan. Zo kan een versterker bijvoorbeeld bepaalde frequenties verminderen of juist benadrukken. Een gitaarversterker kan uiteindelijk de gehele geluidproductie beïnvloeden, waarmee je de effecten zo complex kan maken als je wilt.

Om te beginnen bepaal je zelf natuurlijk hoeveel geld je aan een versterker kan/ wil uitgeven. Er zijn al versterkers voor een paar tientjes tot aan honderden euro’s. Vraag jezelf van te voren af wat je doel is. Blijft het gitaarspelen hobbymatig of wil je ook echt veel gaan optreden?

Gitaarversterkers worden niet alleen ingedeeld in soorten, maar ook per classificatie en configuratie mogelijkheden. Al deze onderdelen gaan we de komende weken behandelen. Voor nu beginnen we eerst bij de soorten gitaar versterkers.

Transistorversterkers

Deze versterkers werken geheel op transistors. Dit is tevens een van de populairste soorten, omdat ze bekend staan om hun degelijkheid en minimale onderhoud. Vooral gitaristen die veel van concert naar concert reizen nemen graag transistorversterkers mee, omdat ze erop kunnen vertrouwen. De transistorversterkers staan eveneens bekend om hun zuivere klank. Hierdoor zijn niet alle transistorversterkers geschikt voor het creëren van distortion. Een tot slot leuke bijkomstigheid is de betaalbaarheid van deze gitaarversterkers.

Buizenversterkers

Gitaristen die op zoek zijn naar een meer bijzonder en vooral warm geluid, kiezen veelal voor een buizenversterker. In tegenstelling tot de transistorversterker, maakt deze versterker gebruik van vacuümbuizen. Ze klinken luider en zijn bovendien makkelijker in gebruik. De buizenversterker geeft desondanks meer mogelijkheden tot het vervormen van geluid dan een transistorversterker.

Het nadeel is dat deze type versterker meer onderhoud nodig heeft en doorgaans duurder is.

Modelingversterkers/ Digitale versterkers

Deze versterkers werken met digitale geluiden waarmee ze ongeveer hetzelfde effect creëren als de andere versterkers. Het grote voordeel is dat je deze versterkers naar eigen wens kunt programmeren om bijzondere digitale effecten aan je performance toe te kunnen voegen. Een ander voordeel is de mogelijkheid om deze versterkers aan te kunnen sluiten op bijvoorbeeld opnameapparatuur. Het nadeel is dat je behoorlijk wat kennis moet hebben van programmeren en het werken met dergelijke apparatuur.

Hybride versterkers

Tot slot zijn er nog hybride versterkers. Deze combineren de technologie van de transistor- en buizenversterker. Voor de één een combinatie van twee beste, voor de ander is juist net niks van beide.

Nu je bekend bent met alle soorten gitaarversterkers gaan we in het volgende artikel verder op onder andere de verschillende classificaties. Bekijk alle artikelen over gitaar spelen op Muziekschool.nl.