Gitarist zijn, wat is dat eigenlijk?

Veel mensen vragen zich wel eens af wat dat nou eigenlijk is gitarist? Natuurlijk is het duidelijk dat je gitaar speelt, maar hoe ziet je dag er dan eigenlijk uit en wat is het verschil met een kantoorbaan? Moet je bijvoorbeeld een 9 tot 5 mentaliteit hebben of werkt het heel anders? En hoe zit het eigenlijk met optredens, moet je daarvoor vaak repeteren en kost dat veel tijd? Al deze vragen probeer ik in deze blog te beantwoorden.

Zelf ben ik fulltime gitaarleraar, ik geef les aan kinderen en jongeren onder de 21 jaar. Dat betekent dat ik pas als de scholen dicht gaan begin met les geven, dat is zo rond een uurtje of drie. Voor drie uur ben ik bezig met de voorbereiding van de lessen, maar ook voor optredens. Soms doe ik dit samen met een collega gitaarleraar, maar vaak ook alleen.

Repeteren en optredens

De optredens zijn vaak in het weekend, waardoor er doordeweeks gerepeteerd moet worden met elkaar. Tijdens het repeteren doe je een nieuw liedje vaak twee keer, dit om de akkoorden juist af te stemmen met de verschillende instrumentaria. 30 Nummers worden er gespeeld bij elk optreden. Toch heeft elk optreden weer andere liedjes in de playlist, dit wil het publiek graag. Iedere week worden er weer nieuwe nummers doorgenomen. De huidige top40 wordt vaak geraadpleegd voor eventuele covers. Vaak wordt er drie keer twee uur bij elkaar gezeten voor een optreden en de laatste keer doe je een hele doorloop van alle nummers van de playlist.

Gitarist of normale baan?

Als ik moest kiezen tussen een ‘normale baan’ en gitarist kies ik natuurlijk gitarist. Je bepaald je eigen uren, je eigen optredens, je eigen liedjes en bent zelf verantwoordelijk voor wat je neerzet. Natuurlijk brengt dit wel enige verantwoordelijkheid met zich mee, je kan niet zomaar lessen gaan afzeggen of optredens. Als je ziek bent krijg je niet doorbetaald en als het vakantie is verdien je helemaal niets, dat zijn natuurlijk wel de mindere kanten van het werk. Bij optredens moet je je eigen spullen opbouwen en afbreken en keihard werken voor een paar centen. Toch vind ik de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Als er nog tijd over is in een week maak ik eigen liedjes, het blijft eigenlijk ook gewoon een hobby naast je baan.