Dit doen veel gitaristen verkeerd in een kleine zaal... Jij ook?

Je loopt een kroeg of café binnen, bestelt een drankje, probeert je vrienden weer te vinden en loopt rustig richting het podium. Eindelijk is het zo ver: het optreden waar je vrienden en jij al maanden op wachten, jullie kunnen niet wachten tot het begint. Maar drie/vier nummers na het begin van het optreden wissel je een blik van verstandhouding uit met je vrienden en lopen jullie richting de uitgang. Niet omdat de muziek slecht is (zeker niet, jullie waren aan het genieten), maar jullie kunnen jezelf niet eens meer horen denken over de herrie van die versterkers heen! 

​Iedereen heeft dit scenario wel eens meegemaakt. Een optreden in een kleine zaal, waar het geluid zo slecht afgesteld is dat je nauwelijks meer kan onderscheiden of je een gitaar of een zangstem hoort. Jammer, want vaak komen zowel de band als de locatie met de beste bedoelingen tot overeenkomst om een optreden te organiseren, maar als het geluid niet correct afgesteld is is het vaak allemaal voor niks. Wat is er dan aan de hand? Vaak is het volgende het euvel:

​Versterkers moet je richten, vooral in een kleine zaal

De suizende oren en vroegtijdig vertrekkende fans worden vaak veroorzaakt door slecht gerichte speakers. Dit is niet altijd de schuld van de band en entourage. Vooral op kleine podia (in kleinere locaties) is het moeilijk om een ideale afstand te bewaren tussen de versterkers en jouw oren als gitarist. Daardoor staat de versterker onder een verkeerde hoek en stuurt hij het geluid van je gitaar richting je middel of zelfs je benen, in plaats van naar je oren! Wat hierna gebeurt, is iets geluidstechnischer.

​Lage tonen zijn voor ons gehoor niet te plaatsen en vaak overheersender dan het midden en hoog. Dit is ook de reden dat je de subwoofer van je geluidsset thuis uit het zicht kan plaatsen, of zelfs onder de bank. Dit resulteert erin dat de lage tonen uit je versterker wel te horen zijn, terwijl de midden en hoge tonen aan je gehoor voorbijgaan. Dit wordt vaak (on)bewust gecompenseerd door de versterker harder te zetten. Het probleem is dan alleen dat de zanger(es) zijn of haar stem niet meer hoort (omdat de hogere gitaartonen in hetzelfde frequentiebereik zitten) en diegene hun versterker ook weer luider wil hebben. Je kunt je voorstellen dat dit een eindeloos kat- en muisspelletje wordt, wat resulteert in een hoop onzuivere herrie voor dat arme publiek in de kleine zaal van bijvoorbeeld een café of kroeg.

​Hoe krijg je het geluid dan wel goed in een kleine zaal?

Het probleem is redelijk simpel, maar de oplossing gelukkig ook. Er zijn tegenwoordig genoeg versterkerstandaarden die je versterker onder elke gewenste hoek kunnen zetten, zodat je van elke afstand de gitaar precies goed hoort! Voor nog geen €60 heb je tegenwoordig al een versterkerstatief die makkelijk t/m 35kg kan hebben en die je bij elke gig van dienst kan zijn!

Laten wij ons voornemen om optredens in een kleine zaal weer voor iedereen plezant te maken! Wij schrijven elke week van dit soort leuke gitaarblogs. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips en hints over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!