Ooit begon je met een goedkope akoestische gitaar, misschien zelfs een tweedehands. Jarenlang heb je er op gespeeld, les genomen en jezelf vermaakt. Maar na een paar jaar wil je meer. Misschien ga je zelf aan je gitaar sleutelen als je handig bent, misschien ga je snel over op een elektrische gitaar (met een bijbehorende versterker) of misschien maak je het nog bonter. Al deze symptomen wijzen maar op één ding: misschien heb jij wel een gitaarverslaving! Check hier of jij inderdaad verslaafd bent!
De symptomen van een gitaarverslaving
De symptomen van een gitaarverslaving zijn nog in geen enkel medisch handboek vastgelegd (geloof ons, we hebben het opgezocht…) maar een paar van de bekendste symptomen noemen we hier op, zodat jij die met jouw situatie kan vergelijken.
Je kan niet stoppen met nieuwe gear kopen
Dit syndroom, ookwel GAS of Gear Acquisition Syndrome genoemd, is een van de bekendste vormen van een gitaarverslaving. Dit komt vooral voor onder rijkere gitaristen, maar af en toe ook bij de minder gefortuneerden onder ons. Helaas gaat dit bij hen vaak gepaard met het GIDMEOEGK-syndroom (Ga Ik Deze Maand Eten Of Een Gitaar Kopen). Verergerende factoren bij GAS zijn: een gitaarwinkel en/of een sterke internetverbinding. Pas dus op met die twee!
Je kunt niet stoppen met gitaar spelen
Het liefst leg je je gitaar nooit weg. Of je nu bekende nummers covert of al je eigen symfonieën aan het componeren bent, die gitaar blijft je aankijken, de hele dag door. Maar hij staat daar ook wel heel mooi, op z’n standaard, te glanzen in het licht van het raam… Okee, nog even tien minuten spelen dan!
Je spendeert liever een avond aan het onderhoud van je gitaar dan bij je gezin op de bank
Regen of zonneschijn: jij zit te poetsen, spannen, stemmen of lakken. Want je gitaar moet natuurlijk wel in tópconditie blijven. Of er iemand aan je gitaar mag zitten? …Ja…Hoor… Maar je blijft wel dichtbij!
“Gitaristen in mijn omgeving hebben hetzelfde euvel, telkens dingen bij blijven kopen (1 heeft 20 gitaren…). Mijn vriendin wordt er hopeloos van, evenals mijn ouders. Ze noemen me ‘gitaarverslaafd’..” – anonieme GAS-patiënt
De voordelen van een gitaarverslaving
Maar gelukkig is een gitaarverslaving er eentje met meer voordelen dan nadelen.
Je kunt niet stoppen met gitaar spelen
Je leest het goed: een van de symptomen is ook een van de grootste voordelen. Want niemand heeft een probleem met een vriend(in) die op feestjes/partijen/bijeenkomsten/verjaardagen/noem-het-maar-op de gitaar pakt, hem op het oor stemt en er een aantal mooie liedjes uit laat vloeien. Er zijn nu eenmaal weinig mensen die gitaargeluid, vooral akoestisch, niet plezant vinden. Let er wel op dat je dan ook echt goed kan spelen, anders kan de stemming snel overslaan…
Het is een gerespecteerde verslaving
Velen zullen het met mij eens zijn dat er veel ergere verslavingen te bedenken zijn dan een gitaarverslaving. Deze beschadigt misschien je portemonnee of je creditcard, maar laat je tanden, organen, hersenen, familie, vrienden en relaties heel. Maar je vingers daarentegen…
Je kan er misschien ook nog wel eens iets mee
Al die uren oefenen zorgen er stiekem voor dat je vanzelf heel goed wordt in gitaarspelen. En als je veel onderhoud aan je gitaar pleegt, ga je vanzelf van top tot teen de gitaar leren kennen. Of je nou een rocklegende of materiaalman wordt: Het zou zomaar kunnen dat je er iets mee kan, die gitaarverslaving!
En? Ben jij een van de gelukkigen met een gitaarverslaving? Geen zorgen, je bent in goed gezelschap. Wij kunnen er ook wat van. Wij schrijven zelfs twee keer per week, élke week, een leuke blog als deze over gitaren. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips en hints over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!