Het piano pedaal

Iedere pianist die wil doorgroeien in zijn/ haar vaardigheden krijgt vroeg of laat te maken met het piano pedaal. De meeste piano’s kennen twee tot drie pedalen, maar waar dienen ze eigenlijk voor? In dit artikel introduceren wij je graag met het piano pedaal en leggen we uit hoe je ze kan gebruiken om je pianospel interessanter te maken.

Drie piano pedalen

De kans is groot dat je plaats neemt achter een piano met drie pedalen. Met de pedalen kan je extra effecten aanbrengen in je spel. Zo kan je tonen mooier laten naklinken en heb je meer invloed op het volume van je spel. De rechter piano pedaal wordt het meest gebruikt, maar ook de andere twee pedalen hebben natuurlijk een functie.

Het rechter pedaal

We beginnen gelijk bij het meest gebruikte pedaal, namelijk het rechter pedaal. Dit pedaal geeft je de mogelijkheid om je toon of aanslag langer na te laten klinken. Wanneer je een toets aanslaat en tegelijkertijd het rechter pedaal met je voet indrukt, blijft de toon net zo lang naklinken als dat het pedaal ingedrukt blijft. Ook als je de toets hebt losgelaten.

Dat klinkt eenvoudig maar het gebruik van het rechter pedaal vraagt om flink wat oefening. Vooral de timing van indrukken en de manier waarop je voet van het pedaal afhaalt kan moeilijk zijn. Voor de automobilisten onder ons, kan je dit proces een beetje vergelijken met het laten opkomen van je koppeling pedaal.  Dat moet je met gevoel doen en dat geldt ook voor het rechter pedaal van je piano.

Het linker pedaal

Een minder vaak gebruikt, maar eveneens belangrijk pedaal is het linker pedaal. Hiermee krijg je de mogelijkheid om zachter te spelen. Natuurlijk kan je al zachter spelen door je vingerzetting aan te passen, maar door tegelijkertijd het linker pedaal in te drukken kan je nog zachter spelen en een subtiele toon laten klinken. Voor bepaalde muziek kan dit heel mooi zijn.

Het linker pedaal werkt gelukkig eenvoudiger. Je drukt het pedaal in wanneer je deze speciale toon nodig hebt en laat het los zodra je het niet meer nodig hebt. Hier zit verder weinig techniek achter.

Het middelste piano pedaal

Nu rest ons alleen nog het middelste pedaal. Eigenlijk wordt deze nog het minste gebruikt. Op veel piano’s betreft dit namelijk een studiepedaal waarmee je het pianospel als het ware dempt. Tijdens voorstellingen zal je deze daarom nooit gebruiken.

Bij vleugelpiano’s heeft het middelste pedaal een andere functie. In dit geval wordt dit het ‘Sostenutopdedaal’ genoemd. Wanneer je deze ingedrukt houdt blijft de noot die je op dat moment aanslaat naklinken, maar de andere noten niet.

Houding van je voet

Net als bij autorijden is de beste houding om je hiel op de grond te plaatsen en met de rest van je voet het pedaal te bedienen. Ook wanneer je het pedaal omhoog laat komen is het belangrijk om contact te blijven houden met je voet en niet in één keer los te laten.

Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer interessante artikelen over piano spelen. Bekijk ook onze eigen piano cursus.