Pianoles - Welke piano soorten zijn er?

Het grote voordeel van pianoles is dat je deze vaardigheden op veel verschillende instrumenten kunt toepassen. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust. De piano valt binnen de categorie toetsinstrument, maar ook het keyboard, de orgel en klavecimbel behoren tot deze categorie. Bovendien kent alleen al de piano diverse varianten en soorten. In dit artikel lichten wij alle soorten piano’s toe, zodat je pianolessen nog leuker worden.

Terug in de tijd

Als je kijkt naar het mechanisme van een piano, dan kan je deze naast toetsinstrument ook een snaarinstrument en zelfs een slaginstrument noemen. Door het aanslaan van een toets beweegt er een klein hamertje die weer op een snaar slaat, waarmee het gewenste geluid wordt gemaakt.

De piano is ergens tussen 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori in Florence. Het instrument droeg toen de naam Pianoforte of Hamerklavier. De piano is de opvolger van de klavecimbel en bracht tal van nieuwe klanken en mogelijkheden met zich mee. De eerste Duitse pianobouwer was Silbermann.

Zoveel soorten en maten

Na de uitvinding van de piano zijn er door de jaren heen steeds meer varianten en soorten op de markt gebracht. Wij lichten graag de bekendste toe.

buffetpianoDe Buffetpiano

Deze piano kent meerdere namen, zoals kamerpiano of pianino. Deze piano kenmerkt zich door de verticale snaren en dus hogere kast. Het grote voordeel is dat deze piano relatief weinig ruimte inneemt.

De buffetpiano vind je daarom het meeste terug bij de mensen thuis. De meeste buffetpiano’s beschikken over drie pedalen en zelfs wieltjes om deze gemakkelijk te kunnen verplaatsen. De buffetpiano is vaak terug te zien in Western films.

vleugelpianoDe Vleugelpiano

Onder de gevorderde pianospellers is de vleugel toch wel de favoriet. Het belangrijkste kenmerk van deze piano zijn de horizontale snaren en het elegante uiterlijk. Door de horizontale snaren is de vleugel niet hoog, maar wel erg breed gebouwd waardoor hij niet voor alle ruimtes geschikt is. Ook de vleugelpiano is uitgevoerd met pedalen en wordt veelal gebruikt voor concerten. De vleugelpiano is doorgaans duurder dan de buffetpiano, maar heeft ook een nog mooiere klank.

KlavecimbelDe Klavecimbel

De klavecimbel is de voorloper van de piano, maar vandaag de dag nog altijd populair vanwege zijn unieke klank. De kast van de klavecimbel bevat een ander mechanisme en is daardoor kleiner dan bijvoorbeeld de vleugel.

 

keyboardElektronische piano

De huidige techniek heeft ook elektronische piano’s op de markt gebracht, zoals de Rhodes, Wurlitzer en Clavinet. De bekendste elektronische toetsinstrumenten zijn wellicht het keyboard en de synthesizer.

Omdat een keyboard vele malen goedkoper en handzamer is dan een piano, starten veel beginners met een keyboard om uiteindelijk door te groeien naar de piano.

Wat is jouw favoriet?

Uiteraard valt er nog zoveel meer te vertellen over de werking en techniek van iedere piano. Voor nu zijn wij vooral benieuwd welke piano jouw favoriet is.

Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer handige artikelen over piano spelen. Ben je een beginner en wil je graag starten met piano leren spelen? Bekijk dan ook eens onze piano cursussen.